Cофийският градски съд ще се опита да даде старт на

...
Cофийският градски съд ще се опита да даде старт на
Коментари Харесай

Ще тръгне ли делото срещу Йоан Матев?

Cофийският градски съд ще се опита да даде старт на процеса против Йоан Матев , упрекнат за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 година

Матев е упрекнат в съзнателно ликвидиране. Според обвинителния акт той е осъзнавал какво прави и до какво могат да доведат дейностите му.

31 секунди - тъкмо за толкоз за първи и финален път до скамейка в Борисовата градина се виждат 15-годишният възпитаник от Търговско-банковата гимназия Георги Игнатов и 17-годишният Йоан Матев , ученик на частното учебно заведение " Езиков свят ". Георги и Йоан не се познават, в никакъв случай преди този момент не са се срещали, не са се карали за спорт или девойки, нямат и общи познати. След съдбоносната среща Георги издъхва, пронизан от острието на нож, а Йоан се трансформира в " самотния бегач ", издирван от полицията за убийството на момчето.

Разследването продължи две години и половина. В края на предходната година Йоан Матев се отхвърли от отбраната на майка си, която беше негов юрист.

Ако бъде приет за отговорен, той ще получи наказване от 5 до 12 години отнемане от независимост, тъй като сега на убийството е бил малолетен.

Разплитането на убийството стартира в края на 2016 година, откакто съученичка на Йоан се среща с приятелката на Георги - Лора. Първата споделя, че момчето от фотосите, публикувани от полицията, доста припомня на неин съученик.

Обвинителният акт против Йоан бе импортиран в съда от прокурорите Зоя Мананска и Драгомир Янчев през ноември. Според написаното в него часове преди гибелта си, вечерта на 1 юни, Георги се вижда с приятелката си. Двамата се уговарят да се срещнат още веднъж на идващия ден по обед. Часовете на момичето, което учи в Строителния колеж, приключвали в 11:30 ч поради плануваното празненство от 12 ч. Георги пък е втора промяна и занятията му в Търговско-банковата гимназия са от 13:30 ч.

На 2 юни момчето се разсънва към 10 часа, организира по месинджър няколко диалога и в 11 часа с метрото се насочва към Борисовата градина, където е срещата с Лора, написа прокуратурата. Слиза на спирка стадион " Васил Левски " и защото имало още минути до срещата му, отива на пейките до конната база. Мястото му е добре познато, тъй като там постоянно играели карти с другари.

Малко по-късно Георги изпраща известие на момичето, с цел да му каже, че го чака на пейките. Излизайки от учебно заведение в 11:42 ч, Лора му звъни и се схващат Георги да тръгне към нея, а тя да го чака пред гимназията.

Според прокуратурата по това време покрай пейките се намира и ученикът от 11-и клас в частното учебно заведение " Езиков свят " - тогава 17-годишният Йоан Матев. Той също постоянно минавал през парка, тъй като съвсем всеки ден с по-малкия си брат Марсел упражняват тенис в клуб " Васил Левски ", сред националния стадион и " Българска войска ".

И на 2 юни братята отиват на подготовка от 10 до 12 ч. Йоан обаче не бил изключително прецизен, от време на време пропущал. Решил и че този ден няма да тренира, а ще се разхожда и обикаля региона. Според прокуратурата, с изключение на телефона у себе си носел и нож с острие 18,5 см. Йоан бил с черно яке, светлосини дънки, сини маратонки и раница на гърба.

Около 11:40 ч минава по алеята покрай конната база и вижда Георги, който седи на скамейка в тревата. Въпреки че не се познават, Йоан се запътва към него. Разследващите считат, че концепцията му била да ограби момчето. Точно тогава Георги завършва диалога с приятелката си. Той става от пейката с желанието бързо да отиде до Строителния колеж. Йоан обаче застава с лице пред него и мощно забива ножа в гърдите на момчето с дясната ръка, написа в обвинителния акт. Острието пронизва детето от горната страна надолу и отляво надясно.

След този ден Йоан стопира да върви на учебно заведение. Появява се единствено, с цел да вземе бележника си в края на юни 2015 година Още тогава на съучениците му им прави усещане, че наподобява изменен, единствено за няколко дни е напълнял.

Следващата му поява в учебното заведение е чак при започване на втория период през февруари 2016 година Тогава към този момент е напълно друг - качил е много килограми, стилът му на обличане е различен, характерът му - също. Бил свалил и фотосите си от обществените мрежи.

Йоан, който е арестуван на 22 февруари м. година, отхвърля да приказва по случая. В същия ден психолог от Министерство на вътрешните работи беседва с брат му Марсел. Той споделя какво знае. От него проверяващи научават и за шахтата. В нея е открит несгъваем нож с черна пластмасова ръкохватка, назъбено отгоре острие. На ножа е открит косъм, който морфологично е подобен с косми, конфискувани за сравение от тялото на Георги.

Оръжието е дълго 31 см, острието му е 18,5 см, а дръжката 3,5 см. То е покрито със засъхнала тиня. Марсел си спомня, че Йоан купил ножа през 2014 година

В правосъдната зала на разпоредителното дело през декември 2017 година стана ясно, че родителите на Георги Игнатов са поискали да бъдат конституирани като цивилен ищци и частни обвинители. Гражданските им искове във връзка с Матев са в размер на общо 400 хиляди лв..
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР