class=first-letter-big>Щ урмът на Капитолия от привърженици на президента на САЩ

...
class=first-letter-big>Щ урмът на Капитолия от привърженици на президента на САЩ
Коментари Харесай

Може ли Тръмп да бъде отстранен от длъжност преди края на мандата си

class= " first-letter-big " > Щ урмът на Капитолия от последователи на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп през вчерашния ден провокира апели от страна на някои конгресмени за отстраняването му от служба преди определения за негов правоприемник на поста Джо Байдън да постави клетва на 20 януари, написа Джан Улф от Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

Сцените на безпорядък се разиграха, откакто републиканецът Тръмп, който отхвърли да се ангажира с кротичък преход на властта, се обърна към хилядите протестиращи и повтори голословните изказвания, че изборната победа му е била открадната.

Съществуват два метода за премахване на американски президент от служба: 25-ата корекция в конституцията и импийчмънт от Камарата на представителите, който да бъде доказан от Сената. И при двата сюжета вицепрезидентът Майк Пенс ще поеме функционалностите на президента преди встъпването в служба на Байдън.

Източник, осведомен с тази проблематика, съобщи,че е имало някакви предварителни полемики сред някои членове на държавното управление и съдружници на Тръмп за позоваване на 25-ата корекция.

Какво е предназначението на 25-ата корекция?

25-ата корекция, призната след атентата против президента Джон Кенеди през 1963 година и утвърдена през 1967 година, се отнася за възможното вдишване на функционалностите на президента от негов правоприемник при некадърност да извършва отговорностите си.

Параграф 4 от текста преглежда обстановка, когато президентът не е кадърен да извършва отговорностите си, само че не се отдръпва непринудено.
Авторите на 25-ата корекция са имали ясното желание тя да се ползва, когато президентът е некадърен да извършва отговорностите си заради физическо или психическо заболяване, споделят специалисти. Някои учени настояват също, че тя може също да се ползва по-разширено при президент, който рисково не е кадърен за заеманата от него служба.

За да бъде задействана 25-ата корекция, Пенс и болшинството от членовете на държавното управление на Тръмп би трябвало да заявяват, че той е некадърен за извършва отговорностите си на президент, и да го отстранят. При подобен сюжет Пенс ще поеме функционалностите на президент.

Тръмп може след това да съобщи, че е кадърен да възобнови осъществяването на отговорностите си. Ако Пенс и болшинството от държавното управление не оспорят декларираното от Тръмп, тогава Тръмп още веднъж ще поеме президентските функционалности. Ако обаче те оспорят декларацията на Тръмп, въпросът ще бъде решен от Конгреса, само че Пенс може да продължи да извършва до тогава функционалностите на президент.

Необходимо е болшинство от две трети в двете камари за премахване на Тръмп. Контролираната от демократите Камара на представителите обаче може просто да отсрочи гласуването по значимия спор, до момента в който изтече мандатът на Тръмп, сподели Пол Кампъс, учител по конституционно право в Университета на Колорадо. Според Кампъс 25-ата корекция ще е подобаващ метод да бъде отхвърлен от служба Тръмп и тя има преимуществото да е по-бърза от импийчмънта. "Пенс може незабавно да стане президент, до момента в който импийчмънтът и осъждането може да лишават минимум няколко дни ", съобщи той.

Може ли против Тръмп за стартира процедура по импийчмънт и той да бъде отхвърлен?

Да. Заблудите по отношение на "импийчмънта " са, че той се отнася за премахване на президента от служба. Всъщност импийчмънтът се отнася единствено до Камарата на представителите, долната камара на Конгреса, която повдига обвинявания за това, че президентът е направил "сериозни закононарушения или провинения ", сходно да обвинителен акт по наказателно дело.

Ако нормално болшинство от 435-те членове на Камарата на представителите поддържа повдигането на обвинявания, известни като "дело за импийчмънт ", процесът се придвижва в Сената, горната камара, който организира правосъден развой, с цел да се вземе решение за виновността на президента. Конституцията изисква Сенатът на гласоподава с болшинство от две трети за наказание и премахване от служба на президента.

Срещу Тръмп стартира развой за импийчмънт в доминираната от демократите Камара на представителите през декември 2019 година по обвинявания в корист с власт и възпрепятстване на Конгреса поради опитите му да окаже напън върху Украйна да проверява Байдън и негов наследник. Тръмп бе оневинен от доминирания от републиканците Сенат през февруари 2020 година

За какви "сериозни закононарушения и провинения " може да бъде упрекнат Тръмп?

Франк Бауман, учител по конституционно право в Университета на Мисури, сподели, че е допустимо Тръмп да "подстрекава към протест " или опит за събаряне на американското държавно управление.

Бауман обаче съобщи, че против Тръмп може да стартира процедура по импийчмънт и за по-общо нарушение: неуважение на американската конституция и нарушение на президентската клетва. От Конгреса зависи да дефинира какво е съществено закононарушение и вина, като той не е стеснен до закононарушенията, планувани в Наказателния кодекс.

"Сериозно закононарушение би било такова против конституцията, като усилени опити да се подкопаят законните резултати от създадени по легален метод избори ", означи Бауман.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР