class=first-letter-big>Р усия експулсира германски, шведски и полски дипломат заради участието

...
class=first-letter-big>Р усия експулсира германски, шведски и полски дипломат заради участието
Коментари Харесай

Русия експулсира дипломати заради участието им в протестите, подкрепящи Навални

class= " first-letter-big " > Р усия експулсира немски, шведски и полски посланик поради присъединяване им в неразрешените от управляващите митинги в поддръжка на опозиционера и критик на Кремъл Алексей Навални, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-рано казусът "Навални " беше разискван на среща сред съветския министър на външните работи Сергей Лавров и висшия представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

На конференцията след договарянията Борел съобщи, че е настоял Навални да бъде освободен и да стартира следствие на опита за отравянето му.

В същото време ръководителят на европейската дипломация сподели, че към този момент нито една страна от Европейския съюз не е предложила въвеждането на наказания против Русия поради Навални и че въпросът ще се разисква в Съвета на външните министри.

Сергей Лавров съобщи на собствен ред, че съветската страна гледа на възможните бъдещи наказания като на вътрешен проблем на Евросъюза.

"Свикнали сме с това, че Евросъюзът все по-често прибягва към едностранни рестрикции без законни учредения. Организираме живота си, изхождайки от това, че Евросъюзът е обезсърчителен сътрудник. Поне на дадения стадий ", разяснява той, цириран от БНР.

Малко преди началото на срещата Лавров – Борел московски съд стартира ново дело против Навални– този път за клюка против деец от Великата отечествена война.

През лятото по малкия екран беше излъчен пропаганден видеоклип, в който обществени персони, измежду които 94-годишният деец Игнат Артьоменко приканват да се гласоподава в поддръжка на президентските ремонти в конституцията. Тогава Алексей Навални назова участниците в клипа "позор за страната и предатели ".

Ако бъде приет за отговорен, Навални ще бъде наказан да заплати санкция или да постави общественополезен труд.

Eвропа разкритикува експулсирането

Експулсирането на европейски дипломати е безпричинно и е още по-голямо отдалечаване от върховенството на закона в Русия, реагира немският канцлер Ангела Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон също реагира остро и осъди целия случай Навални - от ареста му, до опита за отравяне, до експулсирането на дипломати.

style= " box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; font-weight: bolder; " >

Върховният представител на Европейския съюз по външна политика остро осъди експулсирането на тримата европейски дипломати от Русия. Той е бил осведомен за това по време на срещата с съветския външен министър Сергей Лавров.

Решението на Русия за експулсиране на шведски посланик е изцяло голословно, реагира Швеция и опроверга изказванието, че шведският посланик е взел участие в непозволена проява в поддръжка на Навални.

Полското външно министерство привика за пояснения посланика на Русия във Варшава.

Протестиращите в Русия обявиха, че няма да вършат огромни митинги в идните седмици

Организаторите на акциите в Русия в поддръжка на Алексей Навални обявиха, че през идващите няколко седмици няма да има нови огромни митинги. Те ще бъдат възобновени напролет, съобщи Леонид Волков, началник на районната мрежа на Фонда за битка с корупцията. При митингите в Русия в края на предишния и началото на този месец бяха задържани общо към 10 000 души - връх за последните години.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР