class=first-letter-big>П риключиха проверките за плаващото сметище в язовир "Кърджали". От

...
class=first-letter-big>П риключиха проверките за плаващото сметище в язовир "Кърджали". От
Коментари Харесай

Пластмаса и найлони в язовир "Кърджали", кой ще го почисти

class= " first-letter-big " > П риключиха инспекциите за плаващото бунище в язовир "Кърджали ". От Басейнова дирекция са издали наставление на ползвателя на водоема той да бъде измит.

Всяка година по това време, след повишението на равнището на язовир "Кърджали ", там има боклуци, споделя в репортажа си

Толкова доста обаче, локалните хора споделят, че не са виждали. Затова и са подадени сигнали до институциите, които към този момент направиха инспекции. Издадено е наставление на Националната електрическа компания да разчисти.

Ако това не се случи в период, следват и наказания.

Язовир "Кърджали " е един от огромните язовири с десетки километри брегова линия. В него се вливат няколко реки. След преваляванията през последните седмици равнището на водата се е вдигнало много.

След повишението му всички боклуци, които са били по крайбрежията, към този момент са вътре във водата



"Това се случва съвсем годишно. Тази година обаче, е в по-големи количества. Коритата на реките не се почистват от дървения материал, а за прластмасата ние сме си отговорни ", сподели Емил Искренов.

След сигналите институциите направиха инспекция на място.

"Притеснителното е поради битовите боклуци, опаковки и така нататък Не мисля, че казусът е местен ", съобщи Васил Пашалиев - гл. специалист в Басейнова дирекция.

Тъй като сега боклуците са вътре в язовира, ще ги чисти неговият собственик.

"Днес ще бъде обещано предписанието с констативен протокол на ползвателя на водния обект - Национална електрическа компания ЕАД ", сподели още Пашалиев.

Срокът на НЕК да почисти боклуците е до края на идната седмица.

"След приключване на този период ще се извършат инспекции още веднъж и в случай че не бъде изпълнено това, което е предписано, подлежат на административно наказателна процедура ", сподели Тонка Атанасова - шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково

"Не имам вяра на 100 %, само че нека да стане ", разяснява Емил Искренов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР