class=first-letter-big>Н а 4 февруари светът си спомни за една от

...
class=first-letter-big>Н а 4 февруари светът си спомни за една от
Коментари Харесай

Въпреки желанието си Байдън едва ли ще спре войната в Йемен

class= " first-letter-big " > Н а 4 февруари светът си спомни за една от най-тежките войни в наше време, спорът в Йемен, откакто американският президент Джо Байдън направи изказване, с което оповести към този момент публично главните външнополитически линии, които си слага за момента администрацията му.

Изказването за Йемен пристигна дружно с новината, че Съединени американски щати няма да изтеглят бойци от Германия и стопират процеса, който стартира по времето на Доналд Тръмп. И по този начин стана ясно, че американските военни към този момент няма да подкрепят водената от Саудитска Арабия коалиция против бунтовническите сили в Йемен. Съветникът по национална сигурност Джейк Съливан съобщи в допълнение, че акциите на Вашингтон против силите на Ал Кайда в Йемен няма да бъдат спирани. Йеменският клон на Ал Кайда се смята за един от най-опасните, като хора точно от този клон вземат най-активно присъединяване при подготовката на офанзивата от 11 септември 2001 година в Съединени американски щати. Оттогава насам Съединени американски щати нанасят постоянни удари в Йемен, а също и в Сомалия, където работи доста деен клон на групировката - Ал Шабаб.

Изявлението на Байдън идва на фона няколко събития по отношение на района, измежду които напрежение в Израел дали новата администрация ще продължи натиска върху Иран и неговата агресия в Ирак и Сирия, и неизясненост по отношение на връзките със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), които имаха благословията на Тръмп. Междувременно в Сомалия бяха нанесени удари по цели на Ал Шабаб, които се оказаха първите за администрацията на Байдън, а той стана четвъртият подред американски президент, който подрежда удари в Източна Африка.

WATCH: President Biden asserts that America will step up diplomacy to "end the war in Yemen. "

"We are ending all American support for offensive operations in the war in Yemen, including relevant armed sales. "
— MSNBC (@MSNBC)
Защо е значимо отношението на Байдън по отношение на Йемен?

На първо време поради смисъла на спора. В сегашния си етап, войната в Йемен стартира през септември 2014 година, когато бунтовниците, известни през днешния ден като хути, превзеха столицата Сана и стартираха атака на юг в опит да завземат останалата част на страната. Съседна Саудитска Арабия, дружно с ОАЕ и други страни в региона като Египет и Судан, се включиха във войната на страната на интернационално приетото държавно управление на Йемен, съставяйки необятна коалиция през 2015 година.

До началото на 2021 година, войната е лишила живота на над 130 000 души, в това число към 13 000 цивилни, убити при обстрел и въздушни удари. По данни на филантропични организации, над 85 000 деца под петгодишна възраст са умряли до този миг като директен резултат на широкоразпространените апетит и заболявания. И преди сегашната рецесия, избухнала преди десетилетие, Йемен беше най-бедната арабска страна, в която над 80% от 29-милионното население се нуждае от помощи, с цел да оцелява. С идването на пандемията от COVID-19, обстановката се утежни още повече, защото в страната действително няма обикновено настояща здравна система поради военните дейности и слабата държавност. Допълнително се усложнява картината поради дейностите на хутите, които не разрешават излизането на публични данни за рецесията.

През годините на дейни военни дейности, Йемен стана очевидец на военни закононарушения от всички участници. Саудитски въздушни удари, употребяващи закупени от Съединени американски щати ракети и снаряди, станаха причина за гибелта на възпитаници в няколко случая, при които бяха изумени цивилни обекти. ОАЕ се намеси в скандал, при който излезе нескрито информацията, че са се давали финансови средства на бойци и членове на локалния клон на Ал Кайда, Ал Кайда на Арабския полуостров, с цел да спрат офанзивите си и да охраняват затвори, управлявани от силите на Емирствата, в които има данни за необятни злоупотреби и мъчения. Хутите също обстрелват цивилна инфраструктура, а в редиците си постоянно включват деца-войници.

Разположен по южните елементи на Арабския полуостров и на главните търговски пътища през Аденския залив, Йемен е разграничен през по-голямата част на Студената война сред про-марксисткия Южен Йемен със столица Аден и северната република със столица Сана. Южното държавно управление е известно с антиколониалната си интензивност против Англия, както и със руската поддръжка, в която деен участник е и България. Двете страни се сплотяват в една през 1990 година, минават през цивилен спор през 1994 година, а по-късно на власт идва Али Абдула Салех – едноличен водач от северната част на Йемен, който в предишното разказва ръководството на многочислените военизирани и племенни структури, съставляващи Йемен, като да „ танцуваш върху главите на змии “.

Салех стартира да губи надзор върху властта по време на всеобщите демонстрации из арабския свят през 2011 година, станали известни като Арабската пролет. Сана става очевидец на големи митинги – едни от най-мащабните в арабския свят тогава – поради недоволството от ширещата се корупция и неприятното ръководство. Общественият напън кара Салех да се съгласи неговият заместител - Абд Рабо Мансур Хади, да поеме властта. Самото държавно управление на Хади не съумява да се оправи и Салех, виждайки втори късмет, подрежда на правилните му сили да се обединят с хутите, с които той води война в предишното, до момента в който те настъпват към столицата през 2014 година Салех сменя наново страните, само че този път шансът му изневерява и е погубен от хутите през 2017 година

U.S. ending support for Saudi-led war in Yemen as Biden shifts foreign policy priorities
— The Washington Post (@washingtonpost)
Иран, виждайки опция да се възползва от спора, с цел да построи още един фронт против Саудитска Арабия на самия предел на кралството, поддържа хутите. Появяват се многочислени отчети, че Техеран въоръжава йеменските бунтовници от нападателни оръжия до балистични ракети. Саудитска Арабия и други монархии в Залива се тормозят, че хутите ще се трансфорат в мощен инструмент в ръцете на Иран, по сходство на ливанската организация Хизбула. Самите хути постоянно нападат територията на Саудитска Арабия, в това число с набези с ракети и дронове върху столицата Рияд. Хутите също по този начин изкусно употребяват насъбраното съмнение измежду йеменците по отношение на саудитците, които те смятат за окупатори в два региона, оспорвани исторически сред С. Арабия и Сана.

Йеменският спор е доста по-сложен от опълчването на двата лагера на Иран и Саудитска Арабия, само че тяхното вмешателство усложнява намирането на решение и слагане на завършек на военните дейности. Изявлението на Байдън по отношение на Йемен се случи, откакто през януари бяха замразени оръжейни покупко-продажби със саудитците и ОАЕ, подписани по времето на Тръмп. Новата администрация във Вашингтон декларира, че покупко-продажбите ще бъдат единствено прегледани, само че в Абу Даби и Рияд имат опасения, че в последна сметка ще има прекъсване на доставките. Всичко това е част от по-широка поредност от дейности в областта на националната сигурност и външната политика на Съединени американски щати, които включват преразглеждане на американските световни позиции, ръководена от новия министър на защитата Лойд Остин.

През последните години високият % цивилни жертви при саудитски удари оказва напън върху Съединени американски щати да прекратят поддръжката си за ръководената от Саудитска Арабия коалиция. През ноември 2018 година, представителите на Пентагона и Рияд оповестиха, че Съединени американски щати ще спрат да зареждат с гориво саудитските самолети, борещи се с бунтовниците в Йемен. По това време американски публични лица акцентираха, че това няма да засегне американската военна помощ и образование за възстановяване на въздушните удари на Саудитска Арабия. Но през май 2019 година Тръмп трябваше да наложи несъгласие на резолюция, призната от Конгреса, за преустановяване на американската военна помощ във войната на Саудитска Арабия в Йемен, която щеше да заплаши позициите на Пентагона пред съдружниците в Рияд и Абу Даби. Ветото беше предстоящо (второто в президентството на Тръмп), а на Конгреса му липсваха нужните гласове, с цел да го анулира. Но приемането предходната година на резолюцията за потребление на военните сили, макар опитите на Тръмп да я спре, беше възприето като крайъгълен камък за законодателите, които демонстрираха нова подготвеност да утвърдят своя глас при взимането на решения по военни въпроси, оставени в продължение на десетилетия под управлението на Републиканската и Демократическата партия.

Междувременно войната продължава. На 30 януари Саудитска Арабия разгласи, че е прихванала офанзива над столицата си. Потребителите в обществените мрежи разгласиха видеозапис с гърмежи във въздуха над Рияд. Съобщението на Байдън на 4 февруари е за да окаже напън върху Саудитска Арабия да приключи акцията си в Йемен. ОАЕ изтегли сухопътните си сили през 2019 година и упорства за договаряния, само че въпреки всичко стартира градеж на бастион на остров Сокотра, който де факто се намира под окупация на Емирствата. Подкрепените от Абу Даби сепаратистки сили в Южен Йемен няколко пъти оспорват контрола на централното държавно управление, което след 2014 година се реалокира в Аден – главният сепаратистки град.

ОАЕ не престават да подкрепят тези сили, макар че по този начин работят в ущърб на саудитските си съдружници. Саудитският принц Халид бин Салман, заместник-министър на защитата и наследник на крал Салман, написа в профила си в Twitter, че кралството желае да работи в интерес на политическо решение в Йемен. Очевидно е, че войната е скъпа и патова обстановка за татко му, както и за брат му - престолонаследникът Мохамед бин Салман – само че към този момент не се виждат изгледи за прекъсване на спора. Нещо повече – със сегашната динамичност, войната може да докара до раздробяване на Йемен.

По тематиката

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР