class=first-letter-big>Д обрият сън е също толкова важен за организма, колкото

...
class=first-letter-big>Д обрият сън е също толкова важен за организма, колкото
Коментари Харесай

Полезни трикове за качествен и пълноценен сън

class= " first-letter-big " > Д обрият сън е също толкоз значим за организма, колкото постоянните извършения и здравословното хранене. Изследванията демонстрират, че неприятният сън има незабавни отрицателни резултати върху хормоните и мозъчната функционалност.

За разлика от това, положителният сън може да ви помогне да се храните по-качествено, да се упражнявате по-добре и да бъдете по-здрави.

Ето няколко съвета, които в случай че следвате ще имате по-добър и пълностоен сън.

Имате потребност от повече дневна или ярка светлина
 class= " image-source " > Източник: iStock/Guliver Images
Вашето тяло има натурален часовник за премерване на времето, прочут като циркаден темп. Той визира мозъка, тялото и хормоните ви, оказва помощ ви да останете будни и споделя на тялото ви по кое време е време за сън.

Естествената слънчева светлина или ярката светлина денем оказват помощ да поддържате циркадния си темп здрав. Това усъвършенства дневната ви сила на тялото, както и качеството и продължителността на нощния сън. При хора с бодърствуване дневното излагане на ярка светлина усъвършенства качеството и продължителността на съня.

Намалете синята светлина вечер

Излагането на светлина денем е от изгода, само че нощното излагане на светлина има противоположен резултат. Отново това се дължи на резултата върху циркадния ви темп, подвеждайки мозъка ви да мисли, че към момента е ден. Това понижава хормоните, които ви оказват помощ да се отпуснете и да получите бездънен сън. Синята светлина – която електронните устройства като смарт телефони и компютри излъчват в огромни количества – е най-лошата в това отношение.
 class= " image-source " > Източник: Thinkstockphotos
Може да носите очила, които блокират синята светлина. Едно от най-хубавите решения е да спрете да гледате телевизия и да употребявате смарт телефони или компютърни устройства 2 часа преди да си легнете.

Не консумирайте кофеин късно денем

Кофеинът има многочислени преимущества и една доза може да усъвършенства фокуса и силата ви. Въпреки това, когато се употребява късно денем, кофеинът подтиква нервната ви система и може да попречи на тялото ви да се отпусне естествено през нощта.
 class= " image-source " > Източник: iStock Photos/Getty Images
Кофеинът може да остане в кръвта ви за 6-8 часа. Следователно пиенето на огромни количества кафе след 15–16 ч. не се предлага, изключително в случай че имате проблеми със съня. Ако въпреки всичко жадувате за чаша кафе в късния следобяд или вечер, придържайте се към кафе без кофеин.

Опитайте се да си създадете режим на лягане за нощен сън и пробуждане заран

Циркадният темп на вашето тяло действа в избран цикъл, привиквайки с дневната и нощната част на деня. Ако се борите със съня, пробвайте се да придобиете навика да се събуждате и да си лягате по сходно време. След няколко седмици може даже да не се нуждаете от тревога.

Погрижете се за ситуацията във вашата спалня

Много хора имат вяра, че ситуацията в спалнята е основен фактор за добър сън. Това включва температура, звук, външни светлини и класификация на мебелите. Многобройни изследвания показват, че външният звук, постоянно от трафика, може да аргументи неприятен сън и дълготрайни здравословни проблеми.

За да оптимизирате ситуацията в спалнята си, пробвайте се да сведете до най-малко външния звук, светлината и изкуственото осветяване от устройства. Уверете се, че вашата спалня е безшумно, релаксиращо и прелестно място.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР