Чувството за безвремие и постоянният цикъл от надежди и разочарования

...
Чувството за безвремие и постоянният цикъл от надежди и разочарования
Коментари Харесай

Чупи. Реже. Полива. Кой и как събра във фотокнига Бойко Борисов и Тодор Живков?


Чувството за безвремие и непрекъснатият цикъл от очаквания и разочарования подтикват фотографа Никола Михов да се разрови в архивите на Българска телеграфна агенция за новия си план фотокнига " ПУК#15 ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА "

В нея т

Идеята за фотокнигата му хрумва в края на втория мандат на Бойко Борисов, само че след дълго отсрочване, едвам в този момент той я осъществя.

" Прекарах доста време в архива на Българска телеграфна агенция, където прерових дебели папки с дребни фотоси и къси описания, подредени по години и събития: разкриване на нови обекти, визити на дипломатическия корпус, посрещане на международни водачи и визити на политбюро в страната. Така в книгата, с изключение на Тодор Живков, участват и другарите Петър Младенов, Добри Джуров, както и интернационалните посетители като Николае Чаушеску, Муамар Кадафи и Михаил Горбачов. По подредбата и графичното оформление работихме дружно с Никол Дечева, а целият развой продължи малко повече от месец. По подигравка на ориста, ние също имахме последна дата, до която трябваше да “завършим обекта” - деня на парламентарните избори. В последна сметка онлайн премиерата неслучайно беше на 1-ви април, тъй като сатирата е главен акцент в книгата ", споделя Никола Михов.

Той споделя, че изборът на цитатите било най-голямото предизвикателство.

" Книгата съчетава два детайла - обликът на Тодор Живков и думите на Бойко Борисов, подбрани по този начин, че безусловно да илюстрират дейностите на Живков. Заглавието, което е парафраза на “КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА”, дешифрира церемониите по разкриване на нови обекти в три дейности: Чупи (питки), Реже (ленти), Полива (с менче). Спиралата разделя фотографиите на две, като от едната страна остава вождът, а от другата - народа - публични лица, моми в национални носии и възторжени жители ", разяснява още създателят на книгата.

" Основната концепция на книгата е не толкоз да напомни предишното, едвам направи паралел с актуалното. Тя е разграничена на три елементи, всяка с по 15 фотоси, на който монотонно се повтаря едно и също деяние. Изваждайки тези фотографии от истинския им агитационен подтекст, подчертавам върху баналността на политическата символика и предаването на щафетата сред поколенията в българската политика. Стремя се да задавам направления, само че да оставя на гледащия да опцията за разнопосочни тълкования ", прибавя още Никола.

Авторът е планувал и специфична поп-ъп галерия, с която да показа своя нов план. Тя ще се състои на 14 май сред 17:00 и 21:00 ч.

За Никола Михов:

Никола Михов е роден в София през 1982 година Участва в редица фотографски изложения и фестивали, като: Athens Photo Festival (2019), Биенале на фотографията в Солун (2018), Rencontres d‘Arles, Франция (2017). Първата му фотокнига „ Forget Your Past – монументалните монументи от времето на комунизма” (изд. Жанет 45, 2012) е включена в селекцията „ The Best Photobooks of the Year “ на British Journal of Photography. Втората му книга „ Hello and Welcome to Paris” (2016) е номинирана за премията Kassel Dummy Award (2016) на Фестивала за фотокниги в Касел, Германия. Негови фотокниги са част от сбирката с фотокниги на Марин Пар в музея Тейт Модърн.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР