Чувството на умора, слабост и проблеми с концентрацията са неудобства,

...
Чувството на умора, слабост и проблеми с концентрацията са неудобства,
Коментари Харесай

Ето първия симптом на топлинен удар - никога не го подценявайте

Чувството на отмалялост, уязвимост и проблеми с концентрацията са неудобства, които доста хора изпитват в горещо време. Но по какъв начин можете да разберете дали това е към момента елементарен дискомфорт, или към този момент е настъпил топлинен или безоблачен удар? Ако не сте сигурни по какъв начин да тълкувате реакциите на тялото си, обърнете внимание на следния лист със признаци и потърсете професионална помощ.
Въпреки че специалистите предлагат да останете на закрито заради извънредно високите температури, доста от нас прекарват горещите дни навън. Понякога това се дължи на нуждата да вършим ежедневните си отговорности. В други случаи това се постанова, тъй като желаеме да се възползваме оптимално от почивката си и да прекараме свободното си време в слънчеви бани или спорт навън.
Излагането на слънчевите лъчи и високите температури обаче може да има съдбовни последствия. Те включват топлинен и безоблачен удар, макар че признаците им нормално отшумяват в границите на към няколко часа, в някои случаи те могат да доведат до съществени нарушавания и даже до гибел. Ето за какво те в никакъв случай не би трябвало да се подценяват и с изключение на оказването на първа помощ на потърпевшия, постоянно би трябвало да се потърси консултация с доктор.

Как се демонстрират слънчевият и топлинният удар?
В случай на безоблачен удар най-важните признаци са: главоболие и световъртеж, зачервяване и парене на кожата, общо безпокойствие. Ако забележите тези признаци у себе си, прекратете стоенето на слънце допустимо най-скоро, преместете се на хладно място, пийте вода в огромни количества, вземете вана и прилагайте хладни компреси.
Топлинният удар, въпреки това, се характеризира с: висока телесна температура (над 39 градуса по Целзий), интензивен пулс, мощна жадност, зачервяване на кожата. Възможно е да настъпи пристъп, повръщане и загуба на схващане.
Трябва неотложно да се потърси помощ, в противоположен случай следствията могат да бъдат даже съдбовни. 
Опасната горещина стартира да провокира промени в протеините на тялото, които стопират да действат. Нервните импулси също стартират да не работят добре, което води до сривове по всички системи на тялото.
Препоръките за дни с изключително високи температури са хората да избягат директното излагане на слънчева светлина, да пият доста течности и да заобикалят алкохол и тежки храни, които натоварват организма.

Как да се предпазите от инсулт в горещо време?
Според главното предписание: предварителната защита е по-добра от лекуването. Ето за какво в горещо време си коства да се съблюдават главните рекомендации на лекарите, които включват: да не излизате от къщи в часовете, когато слънцето е най-силно и температурите са най-високи, да носите шапки за глава, да избягвате излагането на слънце, а в случай че въпреки всичко излезете, да се стараете да стоите на сянка и да поддържате тялото си хидратирано, да носите леки и проветриви облекла.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР