Чувствителната за българите тема за цената на тока отново излезе

...
Чувствителната за българите тема за цената на тока отново излезе
Коментари Харесай

В последния момент: Токът поскъпва заради ТЕЦ „Марица-изток 2“

Чувствителната за българите тематика за цената на тока още веднъж излезе на дневен ред, откакто Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) съобщи, че тя може да се повиши поради дейности в последния миг на към този момент някогашния енергиен министър Росен Христов.

Причината, съгласно регулатора, е, че в последните си дни на власт Христов пуска заповед, с която създадената от Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ електрическа енергия още веднъж влиза в енергийния микс за потребителите. Това, съгласно ръководителя на КЕВР Иван Иванов ще увеличи цената на тока от 1 юли над в началото плануваните 3.6%. Колко ще е това нарастване, енергийният регулатор занапред ще пресмята, а решението би трябвало да се вземе на 1 юли.

Подписаната преди дни заповед бе коментирана от Христов пред публицисти, без да прецизира какъв брой тъкмо от мощността ще бъде изведена на пазара. Но квотата няма да е повече от 20%, защото, съгласно него, анализите на ведомството са посочили, че натоварване над 20 – 25% ще докара до доста нарастване за цената за крайния консуматори.

Бившият министър обаче споделя, че с това натоварване смяна в цената съвсем няма да има.

С това натоварване цената остава същата, при потребление на ТЕЦ-а на 50% цената на тока за бита ще се вдигне с 20 – 30%, в случай че го натоварим изцяло приказваме за двойно нарастване. По тази причина сега на чисто пазарен принцип ние нямаме интерес да използваме въглищната електрическа енергия при сегашната обстановка на пазара. А какво има смисъл, има смисъл да го натоварваме по този начин, че да си поддържаме електроенергийната система “, споделя той.
Такъв е законът
„ Няма никакви дейности – самоинициативни или саботажи на Министерство на енергетиката. Чисто осъществяване на закона “, сподели Росен Христов пред Българска национална телевизия.

По закон централата може да бъде включена в микса със заповед на енергийния министър, а задачата е да „ подсигурява сигурността на електроенергийната система “.

Действието не е подхванато по самодейност, а е на база на решение на Народно събрание от 2020 година, което споделя на Министерство на енергетиката да направи всичко необходмо и да обезпечи работата на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ". Такава заповед не е казус, издавана е и преди, а срокът е диктуван от графика на КЕВР, който задължава да се внесе такова решение в открития период, тъй че да могат да си калкулират цената ", сподели Росен Христов.

Казусът не е нов, а се преповтаря през последните години, защото електрическата енергия от Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ е доста скъпа и затова на се включва в квотата за потребителите всяка година.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР