Чувствителен риск от забавени плащания и лоши вземания в 11

...
Чувствителен риск от забавени плащания и лоши вземания в 11
Коментари Харесай

Икономическите сектори в България с най-голям риск от забавени плащания

Чувствителен риск от забавени заплащания и неприятни вземания в 11 бранша от българската стопанска система регистрира регулярният на световния водач в застраховането на кредитен риск Allianz Trade. В предупредителната " оранжева " зона попадат близо две трети от следените общо 18 бранша. Това са Автомобилостроене, Автомобилни елементи, Строителство, Транспорт, Химическа промишленост, Текстил, Металургия, Машиностроене и съоръжение, Транспортно съоръжение, Битови артикули и съоръжение, както и Търговия.

Спрямо 2022 година усъвършенстване се регистрира единствено за бранш Енергетика, като той минава към така наречен " жълта зона " на сдържан риск. Със същата оценка в България остават секторите Електроника, Производство на хартия, Компютърни технологии и телекоми, както и Фармацевтична промишленост, Селско стопанство и хранително-вкусова.

Единственият бранш в България, който попада в най-хубавата " зелена зона " на невисок риск, е Софтуер и ИТ услуги

На този фон  оценката на Allianz Trade за риска от забавени заплащания и неприятни вземания по браншове на световно равнище демонстрира, че най-обезпокоителна е обстановката в Строителството, което само попада в алената зона на " висок риск ".

Основна причина за това са динамичните промени в средата - лихвите по заеми, цените на разнообразни пазари и сегменти, новите условия и регулации за зелена урбанизация, навлизането на " умни " здания, както и дефицитът на квалифицирана работна ръка.
 Увеличение на директните задгранични вложения - в кои браншове е растежът
Увеличение на директните задгранични вложения - в кои браншове е растежът

По-малки са разноските за земя, здания, машини и транспортни средства

Повишен риск в международен проект се посочва в още два бранша - Текстил и Металургия, макар че те към момента остават в " оранжевата зона " на сензитивен риск. Най-стабилно е ситуацията с разплащанията при фирмите от двата бранша, които са в " зелената зона " - Софтуер и ИТ услуги и Фармацевтична промишленост. 

Основни провокации

Анализаторите на Allianz Trade не изключват опцията до края на годината да се наложи намаление на рейтинги на браншове в разнообразни страни и на световно равнище. Основна причина за това се чака да бъдат сериозните провокации пред фирмите на макроикономическо равнище.

Сред най-проблемните тематики са осезаемото закъснение на икономическия растеж в международен мащаб до равнищата от 2019 година, намаляването на приходите на бизнесите, увеличението на лихвите, приближаването на редица европейски стопански системи до ръба на рецесията, намаляването на размера на търговията поради преориентирането на потребителските разноски от артикули към услуги след Covid кризата.

" Въпреки че в България към този момент нямаме бранш, който да попада в " алената зона " на най-голям риск, обстановката изисква нараснало внимание от страна на бизнеса, изключително за фирмите, които имат и външнотърговски връзки. Сериозните провокации на макроикономическо равнище и забавянето на растежа в Европа, където са локирани огромна част от сътрудниците на българските компании, е сигнален сигнал те да извърнат още повече внимание на събирането на вземанията си ", разяснява Камелия Попова, която е шеф на Euler Hermes за България, към този момент опериращи под комерсиалната марка Allianz Trade.

Застраховката на търговски заеми остава един от най-силните принадлежности за отбрана на бизнеса. 

На равнище страна Allianz Trade резервира рейтинга на България без смяна на B2. Тоест, в страната ни има " сдържан риск " от забавени заплащания и неприятни вземания.
 Българите имат €100 милиарда чисто финансово благосъстояние, само че прогнозите са песимистични
Българите имат €100 милиарда чисто финансово благосъстояние, само че прогнозите са песимистични

Световното благосъстояние записва най-големия си срив след Глобалната финансова рецесия през 2008 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР