Чувстваме се най-зле по отношение на финансовото състояниеНай-високи оценки даваме

...
Чувстваме се най-зле по отношение на финансовото състояниеНай-високи оценки даваме
Коментари Харесай

Българинът е най-недоволен в ЕС

Чувстваме се най-зле във връзка с финансовото положение
Най-високи оценки даваме за персоналните връзки с родственици, другари и сътрудници

Най-добре с парите са в Нидерландия

Българите са най-нещастните поданици на Европейския съюз, демонстрират данни на Евростат. Един от най-важните аспекти на благополучието е самостоятелното задоволство от живота, показват от европейската статистическа работа. Общо за страните от Европейски Съюз задоволеност от живота, измерена по скалата от 0 (изобщо не съм удовлетворен) до 10 (напълно удовлетворен), е приблизително 7,1.

От Евростат мерят задоволството от живота по три индикатора - задоволство от личното финансово положение, от персоналните връзки и от личното потребление на времето, като България и по трите индикатора е на последно място измежду страните от Европейски Съюз.

Българите са най-недоволни от финансовото си положение, а са най-доволни от връзките си с родственици, другари и сътрудници. Оценката на българите за финансовото им положение е 4,6 по скалата от 0 до 10. Средно за страните от Европейски Съюз хората са дали оценка от 6,5 за финансовото си положение, а България е много под това равнище. Най-добри оценки за финансовото си положение дават жителите на Нидерландия (7,5), Финландия (7,4), Швеция (7,3) и Австрия (7,2). Най-близо до нас по финансово положение са в Латвия (оценка от 5,5), а по-късно са Словакия (5,7), Хърватия (5,7), Литва (5,9) и Унгария (5,9).

Оценката на хората за финансовото им положение значително зависи от образованието, демонстрират данните на Евростат. Причината за това е, че образованието има голямо значение за размера на получаваните приходи. В България хората с главно обучение дават оценка от 3,6 за финансовото си положение. Тези със приблизително обучение правят оценка финансите си с 4,6, а тези с висше дават оценка 5,6.

По отношение на персоналните взаимоотношения българите дават оценка 6 за живота си, при следно 7,9 за страните от Европейски Съюз. По този индикатор също сме на последно място, като най-близо до нас са Хърватия (оценка 7,2), Гърция (7,4), Люксембург и Италия (по 7,5). При персоналните взаимоотношения равнището на образованието няма значително значение за удовлетворението на хората. Но още веднъж тези с по-високо обучение дават малко по-високи оценки за задоволството си от взаимоотношенията си с околните.

По отношение на удовлетвореността от личното потребление на времето българите също дават доста ниски оценки за живота си. По този индикатор страната ни дели последното място с Гърция, като оценката за удовлетворение от потребление на личното време е 5,7. Най-високи оценки за потреблението на времето си дават във Финландия (7,6), Словения (7,6), Дания (7,5) и Австрия (7,5).

В България мъжете са по-доволни от живота си

 
Едва 36 % от хората в страната са щастливи


Мъжете са по-щастливи от дамите в 16 държави-членки на Европейски Съюз, а в останалите 11 страни дамите са по-щастливи.

 

65,2% от мъжете и 62,8% от дамите в Европейски Съюз споделят, че се усещат щастливи “винаги или през множеството време ” през предходните четири седмици, преди да бъде направено проучването на Евростат за задоволеност от живота.
В България обаче едвам към 36% от хората се усещат щастливи “винаги или през множеството време ”. Оказва се, че сме близо два пъти по-нещастни от множеството поданици на страните от Европейски Съюз. Като мъжете в България са малко по-щастливи от дамите. Подобно е ситуацията и в Латвия, където даже са малко по-нещастни от нас, само че в Латвия дамите са малко по-щастливи от мъжете.

Най-високи равнища на благополучие има в Белгия, Нидерландия и Люксембург (над 75% и за двата пола), а на идващите места са Ирландия, Австрия, Полша и Финландия.

В множеството случаи разликата в щастието сред половете е релативно дребна (разлика от 2,5% приблизително за страните от ЕС). Мъжете като цяло са по-щастливи от дамите в 16 държави-членки. В останалите 11 страни дамите са по-щастливи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР