Чували сте за Марианската падина, нали? Вероятно, заедно с факта,

...
Чували сте за Марианската падина, нали? Вероятно, заедно с факта,
Коментари Харесай

10 странни същества, открити в Марианската падина

Чували сте за Марианската котловина, нали? Вероятно, дружно с обстоятелството, че Еверест е най-високият връх на Земята, сте изучавали, че тя е най-дълбоката част на океаните. Твърди се, че са нужни четири часа, с цел да слезеш и да се изкачиш назад нагоре към повърхността.

За да създадем задоволително красноречиво съпоставяне, в случай че потопим в бездната Еверест, чиято надморска височина е 8 848 метра, ще остане повече от един километър разстояние до повърхността. Плашещо?

В продължение на дълги години се е считало, че тази част е необитавана, заради голямото налягане, само че след средата на предишния век до ден сегашен, учени и океанолози не престават да откриват странни и чудати същества, които живеят на дъното на океана.

Освен хилядите бактерии, които са съумели да оцелеят и към момента населяват морското дъно, в днешната ранглиста ще ви показва други 10 забавни жители.

1. Октоподът Дъмбо

 10 странни същества, открити в Марианската котловина

Наричат го Дъмбо, тъй като по сходство на героя на Дисни – летящото слонче Дъмбо, този октопод има уши като на слон на върха на едвам 30-сантиметровото си тяло. Движи се на дълбочина от 3 962 метра. Има 15 типа октоподи Дъмбо. Те са единствените, които не пускат мастило. За разлика от другите октоподи, Дъмбо не смила и не разрязва плячката, а я гълтам цяла. Храни се с охлюви, червеи, миди.

2. Дълбоководна риба-дракон

 10 странни същества, открити в Марианската котловина

Със своите огромни зъби и ужасяващо лице, тази риба е килърът на дълбините. Въпреки, че е риба, тя няма люспи, кожата ѝ е тънка, тялото – хлъзгаво и наподобяващо змиорка. Дължината ѝ е към 15 сантиметра. Обитава дълбочина от 1 828 метра.

Като множеството дълбоководни риби, този тип разчита значително на биолуминесцентните елементи на тялото, които подтикват вътрешни химични реакции, с цел да се получи искра. Някои драконови риби също са развили способността да създават червен искра – необикновен цвят на светлина за жителите на океана. Те могат да употребяват алената лампа, с цел да осветяват плячката тъкмо преди да стартират офанзива.

3. Риба-призрак

 10 странни същества, открити в Марианската котловина

Тази риба има транспарантна глава. Очите ѝ имат форма на дребна бъчва, откъдето идва и наименованието ѝ на британски – barreleye fish. Очите ѝ са ориентирани нагоре, което ѝ разрешава да вижда силуета на приближаващата плячка. Дължината ѝ е 15 сантиметра. Плува на дълбочина от към 762 метра. Учените считат, че транспарантната глава разрешава на тази риба да събира повече светлина, което би могло да ѝ даде преднина пред конкуренцията.

4. Бентокодонът

Преведено от британски – Benthocodon е жанр хидрозои от семейство Rhopalonematidae. Бентокодонът обаче е необикновен тип медузи, който избира среда надалеч в морето на дълбочина над 762 метра, постоянно навръх морското дъно. Това са медузи със объл връх, наименуван камбана. Камбаната нормално е от 2 до 3 сантиметра в диаметър и е с почти 1500 червени пипала, които употребява, с цел да се движи във водата. Бентокодонът се храни с дребни ракообразни и с мънички едноклетъчни организми. Въпреки че доста типове медузи са транспарантни, бентокодонът има непрозрачно червеникаво оцветяване на камбанката си.

5. Риба Морски демон

Както се досещате от името, рибата Морски демон наподобява като творение, пристигнало от дълбините на пъкъла. Има зъби, остри като бръснач, накриво тяло и гибелен взор. Дълга е 20 сантиметра и плува на дълбочина от 2 000 метра. Вследствие на чудноват постепенен поврат на възпроизводството, мъжките в действителност се сливат с женските. Перките, зъбите и очите им изчезват, дружно с няколко вътрешни органа, в последна сметка трансформирайки двамата човеци в едно.

Това, което остава от тялото на мъжкия, всъщност се трансформира в контейнер за предпазване на сперматозоиди, който ще помогне за оплождането на яйцеклетките на женската, когато пристигна време. На челото на тази риба има изпъкнала част, от която виси светеща стръв, която притегля жертвите. С големите си, зеещи челюсти Морският демон в действителност може да погълне същества, по-големи от самия него.

6. Акула Гоблин

Акулата Гоблинима изпъкнала зурла, която наподобява на подострен меч. Точно под муцуната ѝ са изпъкналите челюсти, които ѝ дават тип на ужасяващо творение. Тези акули не са със стереотипния сив цвят. Кожата им има явен розов нюанс. Дължината на този тип акули доближава до 5.5 метра. Дълбочината, която населяват, е към 914 метра.

7. Дълбоководна риба-брадва

 10 странни същества, открити в Марианската котловина

Има повече от 40 типа от тях. Тези риби имат неуместно кльощави тела и доста от тях също имат лъскави люспи, които им придават сребрист цвят. Те са дребни риби и даже най-големите типове порастват единствено до към 15 сантиметра. Плуват на дълбочина от 1524 метра. Имат биолуминесцентни тела и могат да трансформират яркостта на сиянието си според от това какъв брой светлина филтрира от горната страна. По този метод трансформират яркостта на телата си посредством умела камуфлажна техника. Тази бледа, самопроизведена светлина понижава видимостта на силуетите им, което ги прави сложни за разкриване от хищниците.

8. Мантиева акула

 10 странни същества, открити в Марианската котловина

Често определяна като живо изкопаемо, поради някои свои примитивни черти, тази акула доближава дължина до 1.8 метра и населява дълбочина от 1 219 метра. Тези акули имат заоблено тяло като на змиорка и сплескана глава, наподобяваща тази на земен динозавър. Мантиевите акули имат антични корени, които идват още от преди 80 хиляди години. Името им идва от шестте реда хриле, а също така имат повече от 20 реда зъби във формата на тризъбец, които биха раздрали всичко, което застане на пътя им.

9. Телескопен октопод

 10 странни същества, открити в Марианската котловина

Телескопният октопод получава името си от изпъкналите очи, които са неповторима характерност измежду октоподите. Достига го 25 сантиметра и живее на над 1 981 метра дълбочина. Движи се отвесно, а не хоризонтално като множеството октоподи, затруднявайки хищниците да видят формата му. Тялото му е съвсем транспарантно, а сред всяко от осемте му пипала има деликатна лента, която придава на този тип призрачна форма. Изпъкналите му очи обезпечават по-добро периферно зрение, тъй че октоподът да може да вижда хищници и плячка.

10. Червеи-зомбита

 10 странни същества, открити в Марианската котловина

Този тип червеи могат да употребяват костите на едни от най-големите животни на Земята, а точно китовете. Тези червеи отделят кисели, които им оказват помощ да доближат до наличието на костите на мъртвите китове. Използват симбиотични бактерии, с цел да преобразуват протеините и мазнините в хранителни субстанции, които им служат за храна. Пернатите им разклонения се поклащат във водата, изсмуквайки О2, който държи червеите живи. Женските доближават до 5 сантиметра, а мъжките са доста по-малки от тях.

Какви невероятни създания населяват океана, а какви ли още следва да бъдат открити?! Странно е, че океанът е изучен в пъти по-малко от космоса и в бъдеще можем да чакаме още хиляди фантастични и главозамайващи открития.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР