Чували сте за кучето на Павлов, което изградило условен рефлекс

...
Чували сте за кучето на Павлов, което изградило условен рефлекс
Коментари Харесай

Защо се пристрастяваме към смартфоните

Чували сте за кучето на Павлов, което построило конвенционален инстикт да стартира да отделя слюнка в очакване на вкусна храна единствено при звука на звънец, нали? Дори да не се задава храна, самият тон предизвиквал наслаждение у животното .

Същото нещо се случва и с нас , когато чуем някое ново съобщение от смарт телефона.

Когато кучето чуе звънеца, а ние - уведомлението за нов имейл или известие, в мозъка ни се задейства системата за заплащане и специфични кафези отделят допамин - вещество, което провокира възприятие на наслаждение, само че има отношение и към пристрастяването.

 Снимка 339911

Звукът ни подсказва, че ни чака някаква премия и с времето той стартира да ни носи повече наслаждение , в сравнение с самото известие. Изследвания върху животни демонстрират, че секрецията на допамин може да бъде два пъти по-голяма сега на очакване на премията, в сравнение с при приемането ѝ.

Според психолога Дейвид Грийнфийлд от Университета на Кънектикът, смарт телефоните са ни трансформирали в кучета на Павлов . Той споделя, че средностатистическият човек ревизира телефона си от 30 до 500 пъти дневно с вярата, че там ще откри нещо забавно, а в него са заложени някои психически трикове, които се употребяват и от машините в казината .

Грийнфийлд изяснява един от тях по този начин: " Всеки път, когато си погледнете телефона, не знаете какво ще намерите там - какъв брой мечтано ще бъде известието, по тази причина продължавате да проверявате още веднъж и още веднъж, тъй като понякога в действителност се натъквате на нещо положително. "

Лекари и психолози към този момент се тормозят от тази наклонност и съгласно някои от тях, несъразмерното привързване към телефона може да се съпостави с проблеми като
хазарта .

 Снимка 339912

Това не значи, че би трябвало да спрем да го използваме изцяло, само че е значимо да внимаваме в това, което изпитваме и вършим.

Ето кои са знаците, че имаме проблем:
Употребата на смарт телефона понижава времето, което прекарвате с близките; Кара ни да стоим до късно през нощта или пречи на съня ни по различен начин; Кара ни да се държим жестоко, да вземем за пример по време на диалог с някого, да стартираме да проверявате телефона си; Пречи ни да си вършим работата; Убива творчеството ни.
Как да се оправим с казуса

Възможно решение е да определим един ден от седмицата, в който да изключим телефона и компютъра си за 24 часа и да се отдадем единствено на жива връзка с хората към нас, без намесата на никакви технологии.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР