Чували сме редица вицове и сме гледали редица филми за

...
Чували сме редица вицове и сме гледали редица филми за
Коментари Харесай

Oчарователната Розали Дюте - историята на първата глупава блондинка в света

Чували сме редица вицове и сме гледали редица филми за глупави русокоски. Въпреки че да се свързва цвета на косата на една жена с нейния разсъдък ни се коства най-малкото непочтено, обликът на глуповатата русокоска си остава обществен феномен. А още по-интересното е, че той напълно не е почнал през последните няколко десетилетия. Днес ще ви разкажем историята на французойката Розали Дюте, живяла през 18 и 19 век и печално известна като " първата глупава русокоска в света ".

Въпреки че Розали Дюте е смятана за първата глупава блондинка, тя привлича вниманието на някои от най-известните мъже в Европа и Франция, в това число монарси. Това привличане води до превръщането ѝ в една от най-известните куртизанки на своето време. 
 Най-могъщите кралски метреси в историята  Най-могъщите кралски метреси в историята  Най-могъщите кралски метреси в историята  Най-могъщите кралски метреси в историята
Дюте е родена във Версай през 1748 година в фамилията на пенсиониран артилерийски офицер. Кръщават я Катрин-Розали Жерар  Дюте. Тя става балетна танцьорка и звезда в Парижката опера. Въпреки това дългите ѝ безмълвни паузи на сцената довели до написването на едноактна пиеса, която сатиризира тази нелицеприятна характерност. Пиесата се казва Les Curiosities de la Foire (Любопитни неща на панаира).

„ Едно известно суетно творение, което беше довело учтивите условности на женската невзискателност до прекаленост. Беше развила навика да мълчи дълго. Може би тя нямаше какво да каже, само че нейната тайнственост и потайната ѝ привлекателност, съчетани с редица други по-осезаеми атрибути, означаваха, че тя беше събрала признателни клиенти от най-високите обществени и политически рангове. “ – по този начин я разказва един публицист от 19 век. 

Сред признателните клиенти на Дюте бил женкарят Луи Филип II, херцог на Шартр (по-късно прочут като херцог на Орлеан и още по-късно като Филип Егалите). Предполага се, че Дюте е била първата държанка на херцога, а той е бил достатъчно задоволен от нейните умения, с цел да я показа на 15-годишния си наследник Филип (по-късно крал Луи Филип I). Целта била Филип да може да „ научи някои обстоятелства от живота. “ Преживяването би трябвало да е било просветително, тъй като по-късно Дюте е забелязана да се вози в каретата на Филип по Шанз-Елизе. Обикновено единствено принцове се возели в такива файтони, по тази причина някои млади аристократи се засегнали и композирали злепоставяща ария за лекото държание на Дюте.

Херцогът и синът му не били единствените мъже, които се интересували от Розали Дюте. Сред обожателите ѝ бил изключително богатият Джордж О'Брайън Уиндъм, трети граф на Егремонт и по-малкият брат на Луи XVI, графът на Артоа. 

Любопитен факт за нея е, че обичала розовото и непрекъснато носела този цвят. Всъщност хората отбелязвали, че тя не е носила „ различен цвят, даже за бельото си. “ Съвременниците ѝ също я разказват като извънредно или „ ненадминато “ красива. Срещат се мнения за нейната фигура, като един човек декларира, че тя има „ най-хубавата фигура в света. “ Инспектор Луи Маре, който бил ръководител на вицеотряда на Париж, също я смятал за привлекателна и един път даже споделил:

„ Тя е една от най-красивите дами на Париж; висока, има доста добра фигура, прелестен загар, доста благо лице и красива коса. ” 

Тя била толкоз красива, че си спечелила доста богати настойници и почнала да държи салон, който посещавали видни мъже като френския мъдрец Дени Дидро и френския стихотворец Шарл-Пиер Колардо. В събота тя постоянно провела луксозни вечери и била добре известна с това, че се разхожда с каретата си, теглена от осем кремавобели коня. Казано е даже, че „ прелестното ѝ имение и каретите ѝ... са покрити със злато. “

Въпреки че Розали Дюте може да не е била възприемана като изключително интелигентна, тя била задоволително смела, с цел да се опита да влезе в политиката. За задачата потърсила съвета и въздействието на херцога на Шоазел. Той бил министър на външните работи и мощен покровител на брака между Мария Антоанета и бъдещия Луи XVI. Той бил човек, който любовницата на Луи XV, мадам дю Бари, мощно не харесвала. Дюте се надявала да получи помощта на херцога, но нищо не се получило от нейните политически желания, тъй като той бил уволнен и пенсиониран през 1770 година

Дюте била изключително популярна сред френските мъже. Всъщност нейната известност довела до това тя да стане обект на доста разголени портрети. Сред тези голи портрети бил един от Антоан Вестие. Твърди се, че Лие Луи Салбрекс-Перен пък е нарисувал пет портрета на Розали Дюте, в това число един, предназначен за банята на граф Артоа в неговата резиденция Багател.
 image2_16x9.png Астро прогноза за седмицата: проявете смелостта да отстоявате себе си На фокус
Голото ѝ тяло не бил единственият метод, по който Дюте била увековечена. Известният скулптор Жан-Антоан Худон ѝ направил бюст. Имало и доста други художници, които решили да уловят нейния облик. Например Франсоа-Юбер Друе основава няколко портрета. Клод-Жан-Батист Хоен, прочут най-вече със своите портрети и пейзажи, също я рисува (или най-малко се допуска, че е тя), както и Анри-Пиер Данлу, който е обичаният ѝ художник.

Когато избухва Френската гражданска война, Дюте взема решение да емигрира в Англия. Там тя намира нови обожатели, в това число мъж на име господин Лий, който обаче не желал да я придружава никъде и вместо това предиздвикал по-малкия си брат да ѝ подаде ръка и да я съпровожда из алеите, театрите и публичните събития. 

Когато настава Реставрацията на Бурбоните, Розали Дюте се завръща във Франция. Тя към този момент не била млада, само че имала значително положение и заживяла на Шанз-Елизе. Нейната фамозна позлатена карета още веднъж била забелязана публично, само че вместо да ѝ се възхищават, ѝ се смеят, защото стилът и формата ѝ били доста демоде.  След гибелта ѝ през 25 септември 1830 г.* фамозната ѝ карета била продадена за театрални представления, а Дюте била погребана в гробището Пер Лашез.

*Някои хора оповестяват, че гибелта ѝ е на 24 септември 1830 година, а има и разнообразни дати за годината на гибелта ѝ, които включват 1820, 1830 и 1831 година
 Най-могъщите кралски метреси в историята  Най-могъщите кралски метреси в историята  Най-могъщите кралски метреси в историята  Най-могъщите кралски метреси в историята
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook  , последвайте ни в Instagram  , намерете ни в TikTok  .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР