Чували сме много за тях, къде истини, къде митове. Свободните

...
Чували сме много за тях, къде истини, къде митове. Свободните
Коментари Харесай

Свободните радикали и как да спрем окислителните процеси в организма

Чували сме доста за тях, къде истини, къде легенди. Свободните радикали са във всяка реклама на козметичен или здравословен артикул. Свързваме ги с рака, остаряването на клетките и какво ли не. Действително ли са толкоз зловредни и от кое място се появяват?

“Свободните радикали са разнообразни по тип атоми или групи атоми, които имат в състава си свободен електрон. ”

Това ги прави нестабилни и мощно реактивни към химични взаимоотношения. По физико-химичните закони, всеки подобен свободен електрон търси, за нещо да се захване. Последва верижна реакция, при която свободният електрон се причислява към друга атомна група и „ открадва ” парченце от нея и по този начин тя остава с един свободен електрон. Така се образува всеки идващ свободен радикал – „ резултат на доминото ”. В разследване на това настава комплициране в клетките, последвано от редица зловредни последствия.

“Радикалите имат извънредно къс живот и неустойчива конструкция. Въпреки своето незабавно битие, могат да нанесат съществени вреди на организма. ”

Радикалите са артикули на метаболитните процеси. Те не са просто външни нашественици, ние ги произвеждаме. Учените настояват, че всекидневно всяка наша клетка създава към 10 хиляди свободни радикали. Факторите, които предизвикат производството на свободни радикали, са провокирани от метода ни на живот най-много: стрес, погрешно хранене и диети, изтощеност и натоварване. Друга част от аргументите са злоупотребите с алкохол, цигари, опиати и медикаменти. Някои заболявания като Алцхаймер, Паркинсон, диабет, атеросклероза също освобождават огромен брой радикали, заради което при тези, а и въобще при неврологичните и хормонални болести, е доста значима здравословната диета.

“Понякога организмът ни ги създава целеустремено, с цел да се пребори с някои бактерии и вируси. Такъв е казусът с белите кръвни тела. ”
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР