Чували ли сте за състоянието кататония, при което човек не

...
Чували ли сте за състоянието кататония, при което човек не
Коментари Харесай

Състоянието на кататонията: Симптоми, причини и лечение

Чували ли сте за положението кататония, при което човек не реагира на външни тласъци и губи способността си да се движи и приказва обикновено? В тази публикация ще си поговорим малко по-подробно за това.

Кататоничният синдром е разказан за първи път през втората половина на 19 век от немския доктор Калбаум и от този момент не престават дебатите дали това положение е независимо заболяване или демонстрация на шизофренията. Кататонията е сходна на психологични разстройства и други болести, тъй че е мъчно да се разпознае.

Синдромът на кататония поражда основно при:
биполярно разстройствошизофренияаутистични разстройстваумствена назадничавост и други форми на изостаналостневрози, афективни психози, меланхолия
Кататонични прояви могат да зародят и при:
тежки бактериални и вирусни инфекции (тиф, невроцистицеркоза, енцефалит, менингит и др.)автоимунни заболяванияпаранеопластичен синдром, възникващ от злокачествени неоплазмивродени и добити невродегенеративни болести (паркинсон, хорея на Хънтингтън)патологии на хемопоезатанякои форми на кардиомиопатия, бъбречна недостатъчностзаболявания, съпроводени от остра хипо или хипернатриемия
Има и друга причина за този синдром. Психотерапевтите изясняват в детайли какво е вторичната кататония. Това е един от разновидностите на болестта, породен от злоупотребата с психостимуланти и наркотични субстанции.

Кататонията има доста признаци. Справочникът, който се употребява от психиатрите по целия свят, разпознава 12 съществени, само че лекарите прибавят и други признаци към тях. Ето кои са признаците за това положение:
Неподвижност (ступор)Дългосрочно поддържане на позата, дадена на тялото (каталепсия)Продължително безмълвие (мутизъм). Лицето не дава отговор, даже не се обръща при повикване по име.Промяна на позицията на крайниците като пластелин (восъчна гъвкавост). Някои пациенти елементарно се подчиняват и могат да извършват всяка команда, като роботи.Пасивна и мощна опозиция против всевъзможни опити за смяна на позицията на ръцете и краката (негативизъм). Понякога е физически невероятно да се огънат или изправят крайниците.Поддържане на неуместна поза. Например, човек може да се наведе на леглото, без да допира възглавницата с главата си, като че ли виси във въздуха.Претенциозност на придвижванията (маниерност). Някой с кататония може да жестикулира необичайно и неуместно.Повтарящо се монотонно придвижване. Спомнете си по какъв начин във филмите на ужасите обладаните непрестанно се люлеят, почукват с пръсти или мърдат устата си. Най-вероятно те имат епизод на кататония.Прекомерна възбуденост без външни тласъци. Човек може да се втурне из стаята, да прояви експанзия и да нападне другите.Неволни придвижвания на устните и веждите.Повтаряне на непознати думи (ехолалия). Освен това речта постоянно става несвързана, монотонна, думите и фразите се произнасят непрестанно, от време на време за доста дълго време.Копиране на придвижванията на други хора (ехопраксия).
Тъй като кататонията постоянно се появява по отношение на други психиатрични разстройства, появяването на признаците може да бъде предшествана от влошаваща се меланхолия, фикс идея или неуравновесеност.

Терапията се организира в психиатрична болница или интензивно поделение на многопрофилна болница, рядко в клиники за лекуване на наркомании. Прогнозата зависи от повода за положението и навременното лекуване.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР