Чували ли сте за Айсрийзенвелт? Удивителната ледена пещера в Австрийските

...
Чували ли сте за Айсрийзенвелт? Удивителната ледена пещера в Австрийските
Коментари Харесай

Тайни от 100 милиона години: Пещерата на ледените гиганти

Чували ли сте за Айсрийзенвелт? Удивителната ледена пещера в Австрийските Алпи е същинска магия и обаяние за окото, написа Obekti.bg!

 На немски името й значи Свят на ледените колоси и в действителност доста й подхожда. Известна е като най-голямата ледена пещера в света. Ще останете запленени от студената хубост на стотиците отражения на кристалите и от мащабите на ледените фигури, в основата на които човек се усеща като джудже. Сякаш в действителност гигантска ръка е ваяла всичко това, след това основателят е липсващ нанякъде. 

Пещерата е ситуирана на 40 км южно от Залцбург, в частта Тененгебирге на Алпите. 20-метровият й вход основава чувството, че е врата към различен свят. И фактически е по този начин.

Преди стотици милиони години реката Залцах минавала през тези планини,

като последователно дълбаела лабиринт от варовикови тунели и проходи. Те не престават във вътрешността в планината на разстояние 42 километра. Ледът обаче се простира единствено на километър от устата на пещерата.

Преди да бъде открита в края на 19. век, пещерата била известна единствено на локалните ловци. Те обаче отказвали да влизат вътре, тъй като вярвали, че това е вратата на пъкъла. Ледът, който незабавно те придвижва в една друга действителност, в действителност създава усещането за свят, доста отдалечен от човешкия. Ледената подплата при започване на пещерата се е формирала в течение на епохи от непрекъснатото размекване, размразяване и наново заледяване на снега в нея през другите сезони. През студената алпийска зима пещерата вътре остава по-топла от въздуха на открито. Мразовитият въздух обаче си пробива път във вътрешността в пещерата и намалява до под нулата температурата в по-долните галерии. През по-топлите месеци снегът на повърхността стартира да се топи и се процежда през пукнатините вътре в пещерата. Там обаче водните капки бързо замръзват на студения въздух и образуват

запленяващи въображението причудливи фигури.  

В пещерата има непрестанно течение. През зимата въздухът навлиза от входа към вътрешността, а през лятото студеното течение се обръща от вътрешността на открито, като не разрешава на снега да се стопи.

И по този начин, представете си не просто пещера с красиви ледени фигури. Около вас се издигат големи грамади лед, който стига до самите скалисти сводове на пещерата. Като че ли сте попаднали в ледена приказка, мразовит замък или даже в търбуха на ледено страшилище.

Асоциациите са безкрайни, защото светът подземен  е толкоз чудноват и чужд. Пред вас изникват всевъзможни ледени фигури – сталактити, сталагмити, сводове, замръзнали водопади. Гледката е заслепяваща и справедливо получава 5 звезди в скалата на най-хубавите туристически атракции в света. Всички, посетили това удивително място, описват, че си е заслужавала всяка секунда от подземната разходка.

Целия текст за Айсрийзенвелт - пещерата на ледените колоси, можете да прочетете на уеб страницата на Obekti.bg.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР