Чуждите превозвачи най-често престъпват правилата и затова инцидентите с техни

...
Чуждите превозвачи най-често престъпват правилата и затова инцидентите с техни
Коментари Харесай

В нарушение: Спазват ли правилата турските превозвачи?

Чуждите превозвачи най-често престъпват разпоредбите и по тази причина случаите с техни рейсове са чести. Това демонстрира анализът на Европейския център по транспортни политики. Те потвърдиха с видеозаписи, систематичните нарушавания на турската компания, чийто рейс с румънски туристи катастрофира до Велико Търново при започване на месеца. Тогава починаха четирима души. Ето какви нарушавания откриха единствено за два часа на автогарата в Кърджали - специалистите и нашият екип.

Ако се съди по разрешителните за постоянни линии до Турция, автогарата би трябвало да е в мегаполис, а пасажерите десетки хиляди всеки ден. Но градът е Кърджали, автогарата може да мине за междуградска. Пътниците едвам пълнят една трета от местата. Според публично декларираните линии в Агенция " Автомобилна администрация ", първият рейс към Турция би трябвало да тръгне в 7:15 ч. Такъв няма. Няма го и втория, и третия...

" Часът е 7:41 до тук трябваше да тръгнат 5 рейса, от които потегли единствено един ", сподели Красимир Пъргов - Европейски център по транспортни политики.

Съгласно разрешителните, декларираното разписание се извършва наложително. Правила, които водачите чуват за първи път.

" В 9:00 часа по този начин, както е издадено разписанието, би трябвало да тръгнат два рейса ", изясни Красимир Пъргов.

Въпреки претенциозното си заглавие, “Автогара 21-ви век ” не разполага с разписание за интернационалните линии, наличното за вътрешни не е настоящо.

" Би трябвало да бъдат упоменати всички линии и всеки един рейс, който е предопределен за хора с увреждания ", уточни Красимир Пъргов.

Няма работещ уебсайт, нито телефон. Няма звукова уредба да афишира идващи, тръгващи, терминали, няма билетно бюро. Налага се хората дълго да разпитват от гише на гише.

Тръгването се афишира по убеждение на превозвача, изписано на картон. Очевидно обслужването на пасажерите не им е приоритет.

Двойката не слезе от рейса. Тя търпеливо го изчакваше да дойде, с цел да си вземе пратката.

" Тези хора си разрешават да качват багажи, товари, които не са придружавани от пасажери. Което е жестоко нарушаване и което има директно въздействие върху пътната сигурност. Когато транспортното средство се претрупа, то става неустойчиво ", изясни Диана Русинова - Европейски център по транспортни политики.

Контролните институции непрестанно са атакувани със сигнали. Почти всички от един създател - или транспортьор, който мъчно се задържа в светлата зона.

" Понеже работим по разпоредбите, не съумяваме да се преборим с конкуренцията, тъй като турските превозвачи подбиват цените, тяхната цел е рейсовете да бъдат напълнени с карго. Т.е. с колета - изрично неразрешено. А да не приказваме според закона за митниците и митническия надзор ", уточни Себахтин Исмаил - Национално съдружие на автобусните превозвачи.

Част от сигналите на Себахтин, въпреки всичко са задействали някоя и друга инспекция. За груби нарушавания е издадена даже заповед за лишаване на лиценза на един от превозвачите.

" Но по-късно се откриха административни спънки за анулация на заповедта. Както се вижда и през днешния ден, нарушаванията си не престават, няма никаква разлика ", сподели Красимир Пъргов.

" Т.е. има осъществено нарушаване, само че когато никой не е осъден, за какво да спазваш разпоредбите. Ти може да не ги спазваш ", акцентира Диана Русинова.

От 16 декларирани линии сред 7:00 и 9:00 часа потеглиха единствено 5 рейса. Отбелязано е в дневника на автогарата, убеди се и екип на " Автомобилна администрация ", който се отзова на нашия сигнал. Ако си свършат добре работата - резултатът би трябвало да е забележим.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР