Чугуненият тиган е смятан за един от най-полезните варианти сред

...
Чугуненият тиган е смятан за един от най-полезните варианти сред
Коментари Харесай

Храни които да не готвите в чугунен тиган

Чугуненият тиган е считан за един от най-полезните разновидности измежду тиганите. Той е обичан на доста домакини, тъй като може да се употребява по едно и също време за пържене и печене. Няма незалепващо покритие, което да крие риск от обособяване на канцерогенни съединения и също така се почиства елементарно.

Тиганът от чугун е страховит в приготвянето на някои ястия и печива, да вземем за пример царевичен самун, тъй като можете да започнете ястието или печивото на котлона, а по-късно да го пъхнете във фурната по този начин, както си е в тигана.

Има някои храни обаче, които не би трябвало да готвите в чугунения си тиган, колкото и да ви е обичан. Кои са те и за какво?

Доматен сос

Киселинните храни като доматите могат да повредят вкусовите и ароматните качества на подправките в тигана. Киселините предизвикат обособяване на металически усет, който насища соса. Затова вместо да вършиме сосовете си в чугунен тиган, използвайте подобен от неръждаема стомана.

Месо с вино

Не е добра концепция да готвите меса, киснати в марината от вино, оцет или соев сос, тъй като киселините в тях още веднъж ще придадат железен усет на месото.

Десерти

Теоретично, десертите излизат страхотни от чугунения тиган. Той придава съвършен борд на десерта, също така от котлона го пъхвате непосредствено във фурната. Но би трябвало да имате поради, че в случай че сте приготвяли пикантни храни преди този момент, те ще наситят усета на десерта ви и по-скоро ще го скапват. Миниатюрните грапавини в повърхността на чугунените тигани задържат усети и миризми.

Омлет

Омлетът изисква умения в обръщането му, които да не нарушат целостта му. Повърхността на тигана би трябвало да е идеално гладка, с цел да улесни обръщането и да не провокира залепване. Чугуненият тиган е несъответствуващ в тази ситуация.

Деликатни риби

Подобно на яйцата, месото на рибата е внимателно и залепва елементарно. То е нежно и при загаряне по повърхността на тигана се начупва и разпада. Случва се още повече, в случай че рибата е овкусена с подправки, които залепват по дъното на тигана. Сред най-неподходящите риби за подготвяне в чугунен тиган са сьомгата, треската, писията, пъстървата. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР