Чуем ли за Електра, веднага се сещаме за мита. Древен

...
Чуем ли за Електра, веднага се сещаме за мита. Древен
Коментари Харесай

Как звучи един разказ за днес през далечното вчера

Чуем ли за Електра, незабавно се сещаме за мита. Древен мит, който обаче можем да си напомним и през днешния ден.
 “Антигона ”, Жан Ануи, Александър Морфов, Милена Ерменкова, Деян Донков и софийската премиера в Народен спектакъл “Иван Вазов ”
Най-разтърсващият плевенски театър идва в София

Народният спектакъл посреща “Антигона ”

И не, не става дума да го препрочитаме, а за това да забележим по какъв начин е показан той на театрална сцена. Любопитно е, че пиесата се слага едвам за повторно в България, като новата премиера ще се случи в РЦСИ " Топлоцентрала " на 9 ноември.

Представлението е основано по текста " Електра или свалянето на маските " на Маргьорит Юрсенар, едно от значимите имена във френскоезичната литература на XX век. Друго забавно за пиесата му е, че е написана на прага на евентуално също толкоз значимо събитие в актуалната история - Втората международна война.
 Снимка 594183

Заглавието на новия театър " Електра тук и в този момент ", което също звучи модерно и настоящо, като че ли допуска упованието митът някак да ни свърже с днешното. Едно обаче е несъмнено - представлението ще следва езика и времето, които Юрсенар разказва, като цялостната концепция е то да бъде коментарно и аналитично.
 Снимка 594184

За " Електра тук и в този момент " режисьорът от " Паник бутон спектакъл " Василена Радева издава още, че е сложна фамилна история, която стартира в един сюблимен ден. " Това е решителният ден, за който всички са се подготвяли с години. Това е денят, в който или умираш, или ставаш палач. "
 Снимка 594182

В показа и облици за другия, за героичното и действителността ни гълтам лабиринтът в премиерното зрелище, по което работи цялостен екип, несъмнено. Част от него с изключение на режисьорът, е също и сценографът Илияна Кънчева, както и композиторите Емилиян Гацов-Елби и Георги Георгиев-Антика. За художественото осветяване пък отговоря Ралица Тонева.

В функциите ще забележим актьорите Елена Димитрова, Богдана Котарева, Мария Панайотова, Самуела-Ивана Церовска, Марио Василев, Васил Читанов и Иван Станчев.
 “Мизантроп ”, Жан-Батист Молиер, Красимир Спасов, Владимир Матеев, Георги Кадурин, Стефка Янорова и новата премиера в Театър “Българска войска ”
Как звучи една пиеса на четири века през днешния ден

“Мизантроп ” е още веднъж на сцена

Премиерата на " Електра тук и в този момент " е на 9.11. (сряда) от 19:30 ч. в РЦСИ " Топлоцентрала ".

Следващите дати са 10.11. (четвъртък) и 22.12. (четвъртък), а цялата информация за представлението е.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР