Чудно: Софийската вода с качества на тази в Антарктида. Все

...
Чудно: Софийската вода с качества на тази в Антарктида. Все
Коментари Харесай

Чудно: Софийската вода с качества на тази в Антарктида


Чудно: Софийската вода с качества на тази в Антарктида. Все повече заведения ни я сервират от чешмата, а не от бутилка. Водата на Антарктида е доста близка до софийската по някои индикатори. Това е разкрила българската експедиция на Ледения континент тази година, заяви „ Софийска вода “ в отговор на питане на „ Телеграф “.

 Антарктида - Софийската вода с качества на тази в Антарктида!
Журналистката от БНР Марина Великова, взела участие в последната експедиция до Антарктида, взима проби от водата покрай българската база./ Личен архивИзследването на водата на седмия континент е осъществено с лабораторен кит, осигурен от ВиК компанията, която доставя живителната течност в столицата.

Водата, която се употребява за питейни цели от реката и двете езера на Антарктическа база на остров Ливингстън, е със сходни индикатори по изследваните параметри на водата в София, идваща от по-високия язовир „ Бели Искър “, обясниха от „ Софийска вода “.

Оттам разясниха, че в пробите не се откриват желязо и амониеви йони. Съдържанието на азот е в стотни от литъра. Наблюдава се ниско рН – от неутрално даже към кисело в някои точки. За съпоставяне рН на чистия сняг да вземем за пример е с киселинен темперамент (около рН=4).

Софийската вода се приближава до антарктическата и по индикатора за електропроводимост, изключително в едно от езерата, наречено „ Папагала “.

Питейната вода в София се подрежда в челните места на Европа по качеството. Тя се отличава с неутрално pH, към 7,2, поради високопланинския си генезис основно от снеготопене.

Водата идва от Рила – язовирите „ Искър “ и „ Бели Искър “ – и е мека, без присъщ усет и аромат, изцяло подобаваща за всекидневна приложимост от всички възрасти, в това число целесъобразна за кърмачета заради ниската минерализация.

С тези свои характерности питейната вода в София се счита за най-подходяща за междуклетъчната обмяна в човешкото тяло, т.е. за обменните процеси в него, разясниха от компанията.

Връща се традицията да посрещнеш своя посетител с чаша вода, както и ползата към градските чешми.   Те са над 300 съгласно подадена от жители информация към платформата Stolichna H2O.

Но единствено за 100 от тях е доказано, че работят. За другите или няма данни, или са неработещи.

Вандализмът към чешмите е болна тематика на столицата, разясниха от ВиК сдружението и оповестиха, че при опита им да възстановят емблематични централни чешми те оцелявали за не повече от 3 месеца.

Разширява се и акцията „ Вода без опаковка “ за сервиране на чешмяна вода в заведенията, стартирала през 2022 година

Дигитална карта на платформата Stolichna H2O информира   кои заведения в София оферират чешмяна вода, къде има работещи публични места за питейна вода и тоалетни.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР