Чудили ли сте се някога защо някои хора вярват в

...
Чудили ли сте се някога защо някои хора вярват в
Коментари Харесай

Магическо число. Историците обясниха защо седем се смята за късмет

Чудили ли сте се в миналото за какво някои хора имат вяра в щастливите цифри? Късметът значително е тайнствен и неконтролируем феномен, постоянно свързван със поверие или обред. Въпреки че може да наподобява необичайно да се приписва шанс на просто число, цифрата седем от дълго време се счита за щастливо в целия свят.

В другите култури цифрата седем се счита за знак на шанс. В Китай то съставлява естетика сред детайлите, до момента в който индийската астрология го свързва с мистичност и нематериалност, пише Grunge. Числото седем също се загатва доста пъти в Библията, от основаването на света за седем дни до Исус, извършващ седем чудеса в събота. Индуизмът разказва седем стъпки по пътя към просветлението и даже има забавни обстоятелства като седем цвята в спектъра на забележимата светлина и седем неповторими тона в диатоничната музикална гама.

Но за какво цифрата се счита за щастливо? Вярата в щастливите цифри може да бъде обвързвана с историческо, текстово и културно значение. Един образец е гръцкият мит за съзвездието Плеяди, прочут като „ седемте сестри “, който датира от хиляди години. Такива истории съществуват в индианската, азиатската и африканската просвета, което допуска общ генезис на този мит преди към 100 000 години.

Човешката податливост да намира смислени връзки, даже в видимо несвързани неща, е известна като апофения. Някои може да възразят, че вярата на хората в щастливото число седем е въодушевила историите и асоциациите, а не противоположното.

От научна позиция евентуалният шанс на цифрата седем може да има по-рационално пояснение. Математиката и неврологията могат да играят роля.

Изследванията демонстрират, че хората са склонни да срещат границата на когнитивното преброяване от „ седем “ по време на образно усещане на обекти, което е обвързвано с нашата дарба да броим устно.

Психолозите също излязоха с концепцията за „ седем плюс или минус две “ като броя на детайлите, които нашата работна памет може да побере. Това неврологично ограничаване може да повлияе на нашите истории и вярвания.

Освен това естественият свят е съдействал за смисъла на цифрата седем. Например античните вавилонци са гледали към седемте видни небесни тела в небето, в това число Слънцето, Луната и пет забележими планети, с цел да основат седемдневната седмица, която използваме и през днешния ден. Тази връзка сред небесните обекти и отчитането на времето е помогнала да се резервира смисъла на цифрата седем в продължение на хиляди години.

В умозаключение, макар че шансът остава ненапълно мистична идея, вярата в цифрата седем като щастливо число има дълбоки исторически и културни корени. От научна позиция нашите когнитивни и неврологични ограничавания също могат да повлияят на това поверие.

Независимо дали смятате седем за щастливо число или не, забавно е да забележим по какъв начин едно просто число може да има такова поредно значение по целия свят.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР