Чудили ли сте се някога дали има как да изгоните

...
Чудили ли сте се някога дали има как да изгоните
Коментари Харесай

Междусъседски войни при етажната собственост

Чудили ли сте се в миналото дали има по какъв начин да изгоните ваш нетърпим комшия от блока? Има легален метод тези хора да бъдат изгонени от блока, даже да са притежатели на парцелите, в които живеят. Процедурата обаче е тромава и мудна, написа businessnovinite.bg.
Реално, от всеки един блок може да бъде изгонено всяко едно лице, пребиваващо и осъществяващо активност в него. Да, разбирате изцяло вярно, съгласно закона включително влизат както физическите, по този начин и юридическите лица.
За страдание или за благополучие, всеки притежател в постройка, която е в режим на етажна благосъстоятелност, има отговорности по отношение на нея. Неизпълнението на някои от решенията на етажната благосъстоятелност е допустимо да докара до глоба, която да се показва във взимане на решение за неговото изпъждане.
Хубаво е да сте наясно, че не всяко несъобразяване с решенията на общо заседание (ОС) може да докара до изселване. До стартирането на такава процедура не може да се стигне, да вземем за пример, в случаите в които съседът не заплаща таксите си към етажна благосъстоятелност. Това е по този начин, тъй като правото на благосъстоятелност е над облигационното обвързване за месечно възнаграждение на избрана от Оценка за съвместимост вноска.
Редно е да подчертаем, че изгонването от блока е най-тежката глоба, която се планува от Закона за собствеността и ЗУЕС. Именно заради този факт са уредени много процедурни предпоставки, които би трябвало да бъдат съответно изпълнени, пишат специалисти от topvhod.
Едва след реализиране на всяка една съответна стъпка, планувана от законова позиция, може да се прибегне до действително изпъждане на недобросъвестния комшия. Важно е да отбележим, че даже да се стигне до там,

това изпъждане не може да трае постоянно

Законът е определил оптимален период на изселването от 3 години.
Какви събития и дейности е належащо да са на разположение, с цел да се изсели един притежател от блока е ясно разказано в Закона за собствеността:
" Собственикът на етаж или част от етаж се изважда от постройката по решение на общо заседание за период до 3 години:
а) в случай че употребява или позволява да се употребяват неговите пространства по метод, който излага постройката на заплаха от пожар или от обилни повреди, и
б) в случай че систематически нарушава правилника или решенията на общо заседание за вътрешен ред в постройката или положителните нрави. "
Общото заседание на блока има опция да вземе решение за извеждане на притежател от блока след документално предизвестие от шефа, че ще бъде изведен от парцела и при положение, че по-късно предизвестие не е прекратил осъществяваното нарушаване.
Впечатление прави, че законът е сложил от първостепенна заплаха възникването на пожар в постройката. Последното събитие се следи постоянно при хора с душевни болести. Под " обилни повреди ", в закона се има поради вреди, които могат трайно да обиден целостта на постройката.
Такива са:
- Прекъсване на електрическата инсталация;
- Прекъсване на ВиК инсталацията;
- Събаряне на носещи стени;
- Всяко едно друго деяние, което би могло да наруши целостта на блока;
Редно е да се обърне внимание и на втората причина от закона за изселване на притежател, а точно нарушение на правилника. При по-внимателен прочит ще ви направи усещане, че основната дума при нея е " систематически ".
Тоест, належащо е съседът да нарушава открития ред в блока повече от един път и тези му дейности да бъдат удостоверени навреме.

Методиката на определяне

на всяко едно нарушаване е изчерпателно разказана в ЗУЕС. Описано в резюме то включва сформиране на протокол, от УС на постройката. При липса на УС, същият може да бъде формиран и от домоуправителя и двама притежатели и/или ползватели.
При отвод от страна на домоуправителя, документът се сформира от трима притежатели и/или ползватели. Във въпросния протокол е належащо да се съдържат данните за лицето, което прави нарушаването, изложение на самото нарушаване, времето, датата или интервала на осъществяване на нарушаването.
Протоколът следва да се сформира в 3 идентични екземпляра по един за домоуправителя (председателя на УС) или един от притежателите, един за нарушителя и един за районна администрация. След съставянето ръководителя на УС или домоуправителя следва неотложно да го показа в районната или общинска администрация.
От своя страна, администрацията сформира акт за определяне на нарушаването, само че наказателно разпореждане се издава от кмета на общината или региона или от оправомощено от него длъжностно лице.
Това е комплициран развой, който най-общо може да бъде разграничен на 3 стадия. Накратко ще разгледаме всеки от тях, маркирайки най-важните моменти от него.

Етап 1:
Изготвяне и връчване на предизвестие от шефа на Европейски Съюз

Връчването на предизвестие е наложителна стъпка в изселването на съседа от постройката. В случай, че такова липсва, то съдът няма да почете желае за извеждане на притежателя без значение дали са спазени изрядно всички последващи стъпки.
В тази връзка, е най-добре предизвестието да бъде връчено от ЧСИ, тъй като по този начин ще си гарантирате безспорното определяне на това събитие.
От изключителна значимост е да се означи, че предизвестието би трябвало да бъде отправено в писмена форма, да изхожда от домоуправител или шеф на Етажна Собственост.
В неговото ревю е належащо да бъде ясно разказано в какво тъкмо се състои нарушаването, с посочени време, място и други особености на дейностите на притежателя.
Освен това, би трябвало да бъде упоменато, че в случай че нарушаването не бъде прекратено, последният следва бъде изведен от постройката за период от до 3 години.
Етап 1 приключва с връчване на предизвестието. В случай, че притежателят не го вземе поради и не приключи нарушаването се минава към Етап 2 от процедурата.

Етап 2:
Провеждане на Общо заседание за извеждане на притежател

от Етажна благосъстоятелност.
Ако нещата са стигнали до там е добре да се обърнете към юрист, профилиран в етажна благосъстоятелност. Защо? Защото неспазването, на която и да е условност от закона по време осъществяване на Общо заседание ще докара до анулация на взетото решение в съда.
Накратко, това общо заседание, има някои основни особености. В неговия дневен ред наложително би трябвало да бъде планувана точка за взимане на решение за извеждане на притежателя въз основа нарушаванията, посочени в предизвестието.
Важно е да се означи, че е належащо да се придържате извънредно към предизвестието, тъй като при посочването на каквито и да било други условия актът ще бъде счетен за незаконосъобразен. Освен това, събранието би трябвало да дава отговор на всички законови условия, изброени в ЗУЕС, като се съблюдава безусловно всяка процедура и условност от тях.
Решението за изпъждане е належащо да се вземе с квалифицирано болшинство. Под последното законът има поради най-малко 75% от идеалните елементи на общите елементи на постройката да бъдат ДЗаУ изселването. Имайте поради, че притежателят, чието извеждане се желае няма право на глас по тази точка. Тоест, неговия глас се приспада от идеалните елементи на постройката.
В случай, че не сте определили период за привеждане на решението в осъществяване, то притежателят разполага с 14 дни, с цел да напусне постройката. А, в случай че не го направи непринудено се пристъпва към последния Етап 3.
Важно е да се означи, че даже единомислещо да решите да изселите съседа, би трябвало да знаете, че той разполага със период от 30 дни, с цел да апелира решението и при неговата анулация е належащо да започнете процедурата изначало.

Етап 3:
За него към този момент е неотложно да се обърнете към юрист,

който познава добре Закона, неговите несъгласия и условности. При сполучлив излаз от делото, съдът следва да постанови акт, по чиято мощ притежателят следва да освободи парцела.
При липса на непринудено осъществяване на правосъдното разпореждане, етажната благосъстоятелност може да се обърне към правосъден реализатор. Последният ще извърши наложително извеждане от постройката.

businessnovinite.bg
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР