Чудили ли сте се дали някъде другаде тревата е по-зелена?

...
Чудили ли сте се дали някъде другаде тревата е по-зелена?
Коментари Харесай

От Клуж-Напока до Цюрих: Най-приятните за живеене градове в Европа

Чудили ли сте се дали някъде другаде тревата е по-зелена? Ако е по този начин, сте по-скоро изключение, тъй като към 9 от 10 европейци са удовлетворени от живота в своя град, демонстрира нов отчет на Европейската комисия за качеството на живот в градовете на континента.

Той се състои от 112 страници и се основава на резултатите от изследване, извършено сред януари и април 2023 година измежду общо 71 153 поданици от 83 града в Европейски Съюз, страните от Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA), Обединеното кралство, Западните Балкани и Турция.

Въпреки че общата задоволеност остава висока, резултатите демонстрират лек спад спрямо изследването от 2019 година, когато за финален път Европейска комисия разгласява сходен документ.

Не всички, несъмнено, са удовлетворени. Жителите на Истанбул, Атина и Палермо оповестяват за доста по-ниски равнища на задоволеност.

Ето и десетте най-хубави градове за живот в Европа съгласно класацията, представена от Politico:

10. Клуж-Напока, Румъния

Столицата на румънския район Трансилвания и вторият по население град в страната явно е и отлично място за живеене.

94% от жителите декларират, че са удовлетворени от живота си там. Като дом на преуспяващ софтуерен бранш, градът се подрежда на второ място по благоприятни условия за работа, като 73% от жителите споделят, че има приемливи варианти за кариерно развиване там.

9. Брага, Португалия

Този португалски град е разгласен за най-хубавата европейска дестинация през 2021 година, само че той е освен отлично място за туристите. Местните поданици също го обичат, като 94% от интервюираните споделят, че са удовлетворени от изискванията.

Брага също по този начин се счита за безвреден град, като 84% от респондентите са декларирали, че се усещат удобно да се разхождат сами през нощта.

8. Рощок, Германия

В крайбрежния град в Германия 94% от интервюираните поданици споделят, че са удовлетворени от живота си там.

Рощок също по този начин е положително място за живот за възрастни хора и фамилии с дребни деца (съответно на второ и шесто място в Европа). 85% % от респондентите декларират, че са задоволени от работното си място, затова по този индикатор градът е на първа позиция в Европа.

7. Женева, Швейцария

Женева е на седма позиция, като 95% от запитаните са задоволени от живота си в града си. Въпреки че се класира високо в няколко други категории (83% задоволеност от работните условия), Женева е на последно място по досегаемост на жилищата, като единствено 8% от интервюираните споделят, че е елементарно да се откри положително настаняване на рационална цена.

6. Стокхолм, Швеция

Изглежда, че безпощадните скандинавски температури не са проблем за жителите на Стокхолм, който се подрежда на шесто място с 95% задоволени жители.

Като цяло столицата се счита за положително място за хората от LGBTQ+ общността, само че сходно на Женева, не доста хора считат, че е елементарно да се намерят жилища на налични цени. 

5. Гданск, Полша

Полски град с голям брой исторически забележителности и дом на едно от най-големите пристанища на Балтийско море, Гданск има и доста удовлетворени локални поданици - 95%. Той е възприеман и за положително място за имигранти, а 92% от интервюираните са декларирали, че са удовлетворени от културните уреди в града.

4. Лайпциг, Германия

Градът в Източна Германия е с 95% задоволени поданици. Хората настояват, че местоположението е подобаваща за фамилии с дребни деца, а 83% от тях споделят, че са удовлетворени от качеството на въздуха.

3. Копенхаген, Дания

Може би познавате Копенхаген поради статуята на Малката нимфа - главната туристическа атракция, само че знаете ли, че това е и третият най-живописен град в Европа?

96% от жителите му споделят, че са удовлетворени от живота си там. Копенхаген е и много сигурен град, само че жителите му споделят, че мъчно намират жилища на налични цени. Интересна детайлност - столицата може би е минимум корумпираният град в Европа, като единствено 20% от жителите настояват, че в локалната обществена администрация на града има подкупи.

2. Грьонинген, Нидерландия

В Грьонинген се намира най-големият пъб в Европа, който побира над 3700 души, което евентуално може да изясни високото равнище на задоволеност от 96%.

Градът е считан за отлично място за имигрантите, с доста зеленина и публични пространства. Той също по този начин е чист и безвреден, като 86% от респондентите споделят, че се усещат в сигурност, когато се разхождат сами през нощта.

1. Цюрих, Швейцария

Цюрих е най-приятният за живеене град в Европа през 2023 година, като процентът на задоволеност е 97%.

Жителите му са удовлетворени от финансовото си състояние, от работата си, от публичния превоз, от здравните услуги, от качеството на въздуха... съвсем от всичко. Това е и най-хубавият европейски град за възрастните хора. Въпреки това има една повтаряща се наклонност в листата: единствено 11% от хората са съгласни, че е елементарно да се откри положително жилище на рационална цена.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР