Чрез тях малките изразяват това, което им е трудно да

...
Чрез тях малките изразяват това, което им е трудно да
Коментари Харесай

Нели Янева, психолог: Рисунките говорят много за развитието на детето

Чрез тях дребните показват това, което им е мъчно да изкажат с думи
Агресивният родител постоянно е мечка с остри зъби

„ Умението за изобразяване при децата много постоянно върви паралелно с тяхното двигателно и психическо развиване. Още след навършване на първата си година детето демонстрира интерес към листа и следите, които моливът оставя по тях. То ловко стартира да драска в разнообразни направления, без да има визия какво прави. Около 2 години усвоява умеенето да рисува кръг, линии и спирали. Едва след третата си година то се пробва по най-семпъл метод да изобразява човешка фигура, на 4-5 рисува квадрат. Рисуването е характерен език, посредством който децата  могат да  изразяват разнообразни качества, усеща и абстракции “, споделя Нели Янева, магистър психолог със компетентност „ Психология на здравето “, Бахов терапевт и обучител с над 10-годишен опит в Баховата терапия. И не на последно място – майка на три деца.

В своята процедура тя ползва проби с изобразяване с лечебна и диагностична цел. Отдавна съществува концепцията, че спонтанните детски рисунки съдържат богат материал за развиването на детето. В рисунката то може да изрази това, което му е мъчно да изкаже с думи, още повече, че нормално е съпроводено от своите родители и не постоянно може да показа всичко.

Един от тестванията, които Нели Янева употребява, е „ Моето семейство “. Чрез него психоложката има опция да види света през очите на детето и да разбере отношението на останалите членове на фамилията към него, къде се слага то в тази конструкция.

„ Има доста модификации на този тест. Децата би трябвало да нарисуват „ своето семейство “ или „ омагьосано “ такова, където всички са животни – изяснява Нели Янева. - Предоставят му се бял лист и цветни моливи и се подканя да рисува, като няма ограничаване за време. Разбира се, най-полезната част за мен е неофициалният диалог с детето, където задавам уточняващи въпроси по нарисуваното, като: кого е нарисувал, кой от тях какво животно е, кой е ухилен и кой печален, за какво, какво вършат. Акцент в рисунката  може да са цветовете, формите, натискът върху листа, размера на някои от фигурите. Те дават спомагателна информация за прочувственото положение на детето. “

Много постоянно нападателният родител е изобразен като мечка с остри зъби или крокодил, разтворил своята челюст. По-плахите участници са зайчета или мишлета. Най-авторитетната фигура е най-висока и обемна в рисунката.

„ Друг забавен тест е този на Гудинъф – продължава Нели Янева. - Там детето рисува човешка фигура. Тестът чудесно разкрива цялостната персона на детето, в това число и неговото развиване. То може да акцентира на другите характерности като пол, възраст, разположение върху листа, величина на фигурата, облекло, обкръжението и още доста елементи. В този случай детето проектира себе си. Децата с по-ниска самокритика рисуват по-малка „ човешка фигура “, а тези, при които превес има интелектът, нормално се рисуват с дребни тела и огромни глави. “

Дори приказките, които детето обича, приказват доста на психолога. Обикновено то се отъждествява с един от героите от обичаната си приказка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР