Чрез сондажи в седиментни ядра на стотици метри под морското

...
Чрез сондажи в седиментни ядра на стотици метри под морското
Коментари Харесай

Невидима заплаха: Свлачище в Антарктида може да предизвика огромни цунамита

Чрез сондажи в седиментни ядра на стотици метри под морското дъно в Антарктида учени открива, че по време на предходни интервали на световно стопляне – преди 3 млн. и 15 млн. години – са се образували хлабави седиментни пластове, които са се свличали, с цел да изпратят големи талази цунами, устремени към крайбрежията на Южна Америка, Нова Зеландия и Югоизточна Азия.

И защото климатичните промени загряват океаните, откривателите считат, че има възможност тези цунамита да се отприщят още веднъж. Техните открития са оповестени на 18 май в списание Nature Communications, предава Вести.бг.

„ Подводните свлачища са сериозна геоопасност с капацитет да провокират цунами, което може да докара до големи човешки жертви “, споделя Джени Гейлс, учител по хидрография и проучване на океаните в университета в Плимут, Англия.

„ Нашите констатации акцентират, че незабавно би трябвало да подобрим разбирането си за това по какъв начин световните климатични промени могат да повлияят на стабилността на тези райони и на капацитета за бъдещи цунами “, прибавя той.

За първи път откривателите откриха доказателства за антични свлачища край Антарктида през 2017 година в източната част на море Рос. Под тези свлачища са хванати в капан пластове от слаби седименти, натъпкани с вкаменени морски същества, известни като фитопланктон.

Учените се връщат в региона през 2018 година и вършат сондажи надълбоко в морското дъно, с цел да извлекат седиментни ядра – дълги, тънки цилиндри от земната кора, които демонстрират пласт по пласт геоложката история на района.

Анализирайки седиментните ядра, учените научиха, че пластовете слаби седименти са се образували през два интервала – единият преди към 3 млн. години в средата на плиоценския топъл интервал, а другият преди към 15 млн. години по време на миоценския климатичен оптимум. По време на тези столетия водите към Антарктида са били с 5,4 градуса по Фаренхайт (3 градуса по Целзий) по-топли от днешните, което е довело до експлоадиране на разцвет на водорасли, които, откакто са починали, са запълнили морското дъно изпод с богата и хлъзгава наслойка – което е направило района предразположен на свлачища.

Етикети: АнтарктидаЦунами
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР