Чрез опазването на местните породи животни съхраняваме българските традиции. Това

...
Чрез опазването на местните породи животни съхраняваме българските традиции. Това
Коментари Харесай

Заместник-министър Неделков: Чрез опазването на местните породи животни съхраняваме българските традиции

Чрез опазването на локалните породи животни съхраняваме българските обичаи. Това съобщи заместник-министърът на земеделието доцент Крум Неделков при откриването на първия събор „ Фармфест ", в подножието на лесопарк „ Момчил левент " край Момчилград. Събитието се организира през днешния ден и на следващия ден под мотото „ Красотата на Родопите ".

„ Със взаимни старания в отбрана на родното произвеждане и развиването на нови пазари можем да изградим резистентност и нов образ на българското отглеждане на животни ", означи отрасловият заместник-министър. Той добави, че политиката на Министерството на земеделието е ориентирана към отбрана ползите на българските фермери и усъвършенстване на законодателната среда в бранш „ Животновъдство ", с цел да се понижи административната тежест и облекчат прилаганите до момента режими. „ В разговор с сектора търсим оптималните благоприятни условия за финансовото подкрепяне на бранша както с европейски, по този начин и с национални средства, с цел да може трудът на стопаните да бъде оценен и да обезпечава положителни приходи ", сподели още Неделков.

Аграрният заместник-министър уточни, че гостите на събора ще могат да видят резултатите от ежедневната работа, ориентирана към опазване на съществуващото у нас биологично многообразие, рационализиране на породите и рандеман на качествени първични материали и артикули. „ Желанието на всички производители да бъдат част от Фармфест-Момчилград, разкрива готовността им да споделят положителните практики от своята специалност. Сигурен съм, че създадените по обичайни локални предписания храни ще привлекат безспорно вниманието на посетителите на събора, тъй като българските сирена, млечни и месни артикули, имат несравним усет и специфика ", разяснява доцент Неделков.

В умозаключение земеделският заместник-министър пожела на уредниците този самобитен локален празник на българското отглеждане на животни да се трансформира в традиция и да притегля годишно от ден на ден посетители.

Съборът е проведен от Община Момчилград, съдружие „ Обединени български животновъди ", с поддръжката на Министерството на земеделието. Посетителите имат опция да опитат обичайни районни храни, екологично чисти месни и млечни артикули, както и да прегледат типичните за региона породи животни - среднородопска овца, родопски цигай, каракачанска овца, късорого родопско говедо, българско кафяво говедо, каракачански кучета и планински коне.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР