Чрез натиск над независимия по закон енергиен регулатор - КЕВР,

...
Чрез натиск над независимия по закон енергиен регулатор - КЕВР,
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР заподозря БСП в кризисен пиар

Чрез напън над самостоятелния по закон енергиен регулатор - КЕВР, Българска социалистическа партия си прави спешен пиар. Така пояснява дейностите на опозицията ръководителят на комисията Иван Иванов. Той направи особено изказване следобяд откакто по-рано на конференцията водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че партията ще внесе искане в Народното събрание в петък да бъде отхвърлен Иванов и ще сезира основния прокурор за това, че той не извършва Закона за енергетиката.

Причина за гнева на Нинова стана отговор на Иванов в Народното събрание тази заран по импортираната от Българска социалистическа партия подписка с искане да се предотврати договорката за придобиването на българския бизнес на ЧЕЗ от " Инерком ". Основанието на левицата е, че с последните промени в Закона за енергетиката дават право на регулатора да се произнася по покупко-продажби в бранша.

Иванов още веднъж изясни, представен от организация " Фокус ", че по получената подписка комисията се е съветва с адвокати и всички те са споделили, че не може една подписка да бъде съображение за изговаряне на комисията по избран метод.

" Подписка, която е иницирана и след това импортирана от политическа мощ в един самостоятелен регулатор, е

явен опит за напън върху дейностите и решенията му.

Защото не се изисква в подписката регулаторът деликатно и обективно да се произнесе, а се упорства за изговаряне по строго избран метод – подобен, какъвто го е дефинирала политическата мощ ", означи още Иванов.

Според него става дума за " явен опит за спешен пиар, когато посредством обвинявания към самостоятелния регулатор и офанзива против ръководителя на КЕВР, управлението на тази партия се стреми да отклони вниманието от тежките вътрешнопартийни проблеми, които и в днешния ден проличаха с разнообразни изказвания и изказвани и съответни дейности ".

Иванов напомня във връзка поръчката, че ще бъде сезиран основния прокурор, че правосъдната власт е самостоятелна той няма да прави изказвания по тематиката.

" Днес в пленарната зала народни представители разясниха и акцентираха на събитието, че сега има арбитражно дело на ЧЕЗ против Република България. Всяко обществено говорене по този мотив може да докара до вреди за страната ни, които да се мерят в стотици милиони евро ", означи Иванов.

Допълни, че съблюдава напълно закона и не приказва от името на КЕВР, която е групов орган.

" Не се меся в самостоятелни организации ".

Това пък разгласи в Брюксел министър председателят Бойко Борисов в коментар на словесните престрелки. Той се дистанцира и политически от Иванов.

" Всички знаят, че Иван Иванов беше народен представител от ДСБ - партията на Иван Костов. Затова тогава, когато Народното събрание решаваше преди няколко години фактически да е самостоятелен регулатор и той ни би трябвало да е подобен. Дали ще е Иван Иванов или Х, или от Българска социалистическа партия, само че на всеки ръководещ му би трябвало самостоятелен регулатор. Ето в този момент се подвига цената на природния газ ", съобщи Борисов.

Обясни, че няма по какъв начин в международен мащаб да се покачва цената на природния газ, а в България - не. Решението за цената на природния газ и произлизащата от това на парното регулаторът се чака да вземе в околните 1-2 дни и покачването да важи от 1 юли.

" По никакъв метод към КЕВР сега ние нямаме отношение. Тя фактически в лицето на Иван Иванов е самостоятелна организация. Ако не го харесват, да оферират в Народното събрание, да търсим решение, само че когато дадат сметките КЕВР, всички би трябвало да ги одобряваме, тъй като това е самостоятелен орган ", сподели още Бойко Борисов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР