Чрез насърчаване на иновациите, създаване на благоприятни условия за стартиращи

...
Чрез насърчаване на иновациите, създаване на благоприятни условия за стартиращи
Коментари Харесай

Министър Стойчева: Иновациите са двигател за растеж и конкурентоспособност в съвременните икономики

Чрез поощряване на нововъведенията, основаване на удобни условия за започващи предприятия и вложение в научно-развойни разработки може да се реализира напредък и да се увеличи конкурентоспособността на стопанската система. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа на среща с министъра на финансите на Република Хърватия Марко Приморац, държавния секретар Стипе Жупан и началника на Служба за международно-правни въпроси и двустранно съдействие Саня Шпехар. В срещата участваха още посланикът на България в Република Хърватия Н. Пр. Ива Крулева и ръководителят на Службата по търговски и стопански въпроси Мирела Тасева.

Стойчева и Приморац разискаха опциите за привличане на вложения във високотехнологичния бранш в България и в Хърватия. Министър Стойчева показа методологията по Закона за поощряване на вложенията за даване на безплатна държавна помощ на български и задгранични вложители, която МИР създаде в партньорство с Министерството на финансите. Двамата министри разискаха още развиването на IT бранша в България, както и ролята на научните разработки и нововъведенията за привличане на вложители. Стойчева съобщи още, че Министерството на нововъведенията и растежа и Министерството на проучванията, нововъведенията и цифровизацията на Румъния подписаха Меморандум за съдействие, като сега се работи интензивно за определяне на партньорства и с Гърция, Хърватия, Словения, Черна гора.



Министър Стойчева уточни, че МИР работи за превръщането на България в иновационен хъб за Югоизточна Европа и на района - в център за нововъведения. „ Целта ни е да създадем устойчиви партньорства с страните от района, които да привлекат гении, да се построи умна специализация и софтуерен потенциал. Целта е да превърнем Югоизточна Европа в център за софтуерни нововъведения “, съобщи министърът на нововъведенията и растежа. Стойчева акцентира, че съдействието би трябвало да се основава на тематичните области за умна специализация - ИТ и ИКТ, мехатроника и микроелектроника, биотехнологии и чисти технологии, които се обрисуват като водещи в района.

От своя страна министърът на финансите Приморац акцентира отличното съдействие сред двете страни. Той показа сполучливата самодейност на Европейския капиталов фонд (EИФ), Хърватия и Словения за основаване на взаимен Фонд за софтуерен трансфер. Министър Стойчева показа, че МИР ще инициира основаването на сходен фонд сред ЕИФ, България и Румъния. Целта е в бъдеще четирите страни да обединят старания в превръщането на самодейността в районна.

По-късно денем Стойчева се срещна с представители на хърватската новаторска компанията за произвеждане на коли Rimac, пред които показа опциите за вложения в България. Министърът посети научно-развойния център на производителя на спортни електрически коли и системи за предпазване на сила. Компанията предлага цялостни цифрови технологии и решения на международните производители в бранша.

Министър Стойчева организира среща и с управлението на Икономическия факултет към Загребския университет, където беше разисквано насърчаването на връзката наука-бизнес и Европейски югоизточен иновационен хъб.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР