Чрез мобилните устройствата ще бъде създадена карта на потенциалните замърсителиУстройства

...
Чрез мобилните устройствата ще бъде създадена карта на потенциалните замърсителиУстройства
Коментари Харесай

Мобилни уреди ще измерват летливите вещества във въздуха в Русе

Чрез мобилните устройствата ще бъде основана карта на евентуалните замърсители

Устройства за сензорен надзор за замърсяване на въздуха с летливи органични съединения вкарват в седем града деятелите на мрежата „ Дишай, България “, заяви в пресклуба на във Велико Търново Роман Рачков - създател на създаването, финансирана от организацията „ Български фонд на дамите “.

Устройствата ще бъдат съединени и снабдени с нужния програмен продукт до края на август, през септември ще бъде осъществено онлайн образование за тяхното приложение, а от октомври те ще бъдат в интерес на локалните общности в София, Пловдив, Димитровград, Девня, Велико Търново, Русе и Благоевград.

В тези обитаеми места има цивилен деятели - част от мрежата "Дишай, България ", които могат да се притекат на помощ с устройствата, когато в дадена част на съответния град хората са очевидци на задушливи миризми, зародили по една или друга причина. Устройствата не са сертифицирани, само че посредством тях може да бъде открит замърсителят, посочи Рачков. По думите му, по-късно стойностите могат да бъдат оповестени в обществените мрежи и да бъдат изпратени писма до районната екоинспекция и Регионалната здравна ревизия, които по-късно ще би трябвало да упражнят своите контролни функционалности със сертифицирани професионални станции.

„ Идеята не е жителите да бъдат опция на сертифицираните лаборатории, а да разполагат с информация ", сподели Рачков. Според него разликата с формалните измерванията ще е до 10%.

Другата цел на плана е посредством мобилните устройствата да бъде основана карта във всеки град на евентуалните замърсители, както и какво е положението на чистотата на въздуха в другите градски елементи. Идеята е посредством тези устройства, които съставляват дребни кутийки, с инсталиран в тях контролер, да се задейства гражданското общество, което разполагайки с сходен инструмент ще има по ефикасен разговор с институциите, сподели Рачков.

Проектът би трябвало да завърши в границите на три месеца. Стойността му е 3000 лева Бюджетът покрива разноските за датчици и материали, само че доброволци от ИТ-сектора ще се включат в усъвършенстването на софтуера, който ще бъде с отворен код, обществено наличен, тъй че всеки заинтригуван отвън мрежата, ще може да го смъкна и да го създаде самичък за себе си, изясни Рачков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР