Чрез инвестиционна фирма за рисков капитал, наречена In-Q-Tel, финансирана от

...
Чрез инвестиционна фирма за рисков капитал, наречена In-Q-Tel, финансирана от
Коментари Харесай

Куриозно: ЦРУ връща мамута с генно инженерство

Чрез капиталова компания за рисков капитал, наречена In-Q-Tel, финансирана от Централно разузнавателно управление на САЩ, американската разследваща организация е дала обещание средства на основаната в Тексас софтуерна компания Colossal Biosciences, чиято цел е „ да види вълнестия мамут да тресе тундрата още един път “ посредством потреблението на генно инженерство - т.е. посредством потребление на технология за редактиране на ДНК на организма.

Освен към вълнестия мамут, Colossal декларира интерес към възкресяването на изчезналия тилацин или тасманийски тигър - торбесто животно, сходно на вълк, изчезнало през 30-те години на предишния век, също и към изчезналата птица додо.

Всъщност, Централно разузнавателно управление на САЩ се интересува по-малко от тресящи земята мамути и ревящи тилацини, а повече от главната технология за генно инженерство, която Colossal има намерение да създаде, съгласно обява в блога на In-Q-Tel, представена от Live Science.

Връщането от изгубването може да звучи като научна фантастика - и до известна степен е по този начин.

Няма по какъв начин да върнем вълнистия мамут подобен, какъвто е бил преди 10 хиляди години, само че благодарение на принадлежности за редактиране на ДНК учените могат да вметнат студоустойчиви характерности в ДНК последователностите на актуалните слонове, правейки ги генетично сходни на вълнестите мамути.

Полученото творение не би било мамут единствено по себе си - по-скоро прокси животно (в смисъл на посредник), което наподобява повече на слон с характерности, сходни на мамут.

В основата на този развой стои способ за редактиране на гени, наименуван CRISPR - генетични „ ножици “, които учените могат да употребяват, с цел да изрязват, слагат и заменят характерни генни последователности в ДНК на организма. (Няколко от откривателите зад CRISPR завоюваха Нобеловата премия за химия за 2020 година, напомня Live Science).

Според обявата в блога на In-Q-Tel, вложението в този план ще помогне на държавното управление на Съединени американски щати да „ дефинира етичните, както и софтуерните стандарти “ за технологията на генното инженерство.

(От nationalgeographic.bg, със съкращения)
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР