Човешкият мозък има способността да предсказва какво ще видят очите

...
Човешкият мозък има способността да предсказва какво ще видят очите
Коментари Харесай

Учени от Глазгоу: Човешкият мозък може да предсказва бъдещето


Човешкият мозък има способността да предсказва какво ще видят очите ни по-късно. Това са открили учени от Университета в Глазгоу благодарение на ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), оповестява MedicalXpress, представена от Блиц. В ново изследване, оповестено в списание Scientific Report, откривателите наблюдават мозъчните процеси по време на приемането на образна информация и нейната обработка.

Те схващат, че това, което виждаме, се дефинира от непрестанен двупосочен разговор сред мозъка и очите. Изследването, ръководено от проф. Ларс Мъкли от Университета в Глазгоу, употребява ядрено-магнитен резонанс и образна заблуда, с цел да покаже, че мозъкът чака информацията, която ще види, когато очите създадат идващия си ход. Илюзията се състои от два стационарни мигащи квадрата, които наподобяват за наблюдаващия като един квадрат, който се движи сред две точки. Мозъкът предвижда придвижването, тъй като този развой е по-познат на човешкия разум и той по-лесно си го показва. По време на тези мигания създателите инструктират участниците да движат очите си.

Изследователите наблюдават интензивността на зрителната кора на мозъка и откриват, че предвиждането на придвижването се обновява в кората до новата пространствена позиция от придвижването на очите. Ние движим очите си почти 4 пъти в секунда, което значи, че нашите мозъци би трябвало да обработват новата образна информация на всеки 250 милисекунди. Независимо от това светът наподобява постоянен. Ако видеокамера правеше фрагменти с такава периодичност, филмът щеше да наподобява накъсан и прескачащ.

Причината, заради която въпреки всичко възприемаме света постоянен, е, тъй като мозъците ни мислят в вероятност. С други думи, мозъкът предвижда какво ще се случи, какво ще видите, откакто преместите очи. Учените настояват, че това проучване е извънредно значимо, като по-нататъшните изследвания в региона на невронауката ще спомогнат за намирането на повече благоприятни условия за проучването на мозъчните функционалности, изкуствения разсъдък, както и лекуването на комплицирани психологични разстройства.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР