Човешки кортикални органели (мини-мозъци), трансплантирани в мишки, които са директно

...
Човешки кортикални органели (мини-мозъци), трансплантирани в мишки, които са директно
Коментари Харесай

Мишки с човешки мозък - трансплантологията достигна ново ниво

Човешки кортикални органели (мини-мозъци), трансплантирани в мишки, които са непосредствено свързани със съдовата система на гостоприемника, реагират на светлинни импулси, ориентирани към очите на субектите по метод, сходен на околната мозъчна тъкан, пише Science Alert.
Прочетете още
В рамките на месеци учените реализираха резултати благодарение на новаторска система за изображения за премерване на електрическата интензивност на органелите. Тази система ви разрешава да видите реакцията на " мини-мозъка " към образните тласъци на околната среда.

За първи път откривателите са съумели да потвърдят функционални връзки в трансплантиран човешки мозъчен органоид в действително време. Това стана допустимо с помощта на някои усъвършенствания в имплантите, които направиха допустимо измерването на слаби неврологични сигнали.

Екип от инженери и невролози, управителен от невроинженера Дуйгу Кузум, създаде нова система за по едно и също време записване на интензивността на мозъчните талази както на макро, по този начин и на микро равнище.

Устройството употребява гъвкави и транспарантни графенови микроелектроди, които могат да бъдат вградени в избрани области на мозъка. Поради характерностите на материала, технологията изцяло демонстрира прояви на невронна интензивност както на трансплантирания органоид, по този начин и на околната мозъчна тъкан, когато се появят.

Нещо повече, по-малко от месец след трансплантацията, учените откриха, че човешките органели са формирали функционални синаптични връзки с останалата част от зрителния кортекс на мишката. След два месеца се видя, че непознатата тъкан е станала още по-интегрирана в мозъка на гостоприемника.

Предишни проучвания на създателите демонстрират, че човешки „ мини-мозък “, вграден в мишки, може да се свърже с кръвоносни съдове, които доставят О2 и хранителни субстанции. Невроните стартират да узряват и да се самоорганизират.

Още през 2019 година учените съумяха да отгледат плурипотентни стволови кафези с размер на грахово зърно от два милиона проведени неврони, които изследваха заобикалящата ги среда за съседски връзки.

Плурипотентността е свойство на клетките на живия организъм, показващо способността да се диференцират в огромно многообразие от видове кафези, при изискване че е налице вярната среда. Плурипотентните стволови кафези са в основата на човешките мозъчни органели и имат капацитета да се трансфорат в мозъчни неврони, само че този механизъм е много комплициран, учените към момента работят върху технологията за потребление на тази характерност на нашите кафези.

През 2021 година тематиката за началото на рудиментарни структури на окото, основани на мозъчни органели, попадна в заглавията на изявления. И макар че това е голям скок към развъждането на мозъка в лабораторни условия, към момента е надалеч от такава опция за реализиране на функционално способена работа на структурата.

Но към този момент виждаме действителна опция за имплантиране на човешки мозъчни тъкани, които се отглеждат от стволови кафези и се диференцират под зрителната кора. Настоящите изследвания към този момент са потвърдили тази опция при гризачи, макар компликацията при приемане на резултати непосредствено от присадените електроди.

„ Предвиждаме, че в бъдеще тази композиция от технологии за стволови кафези и неврозапис ще се употребява за моделиране на заболяване при физиологични условия на равнище невронни вериги, за проучване на вероятни лекувания на генетично равнище на съответен пациент, за установяване на способността за възобновяване някои изгубени, дегенерирали или развалени области на мозъка по време на интеграцията ", пишат създателите.

Превод: 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР