Човешката намеса в климатичните процеси винаги води до страхове и

...
Човешката намеса в климатичните процеси винаги води до страхове и
Коментари Харесай

Румънски фермери срещу противоградните ракети - смятат, че технологията води до засушаване

Човешката интервенция в климатичните процеси постоянно води до страхове и конспирации. Така е и в Румъния. Там фермери упорстват за преустановяване на активността на системата за битка с градушките.

Земеделците считат, че ракетите, които разпръсват градоносните облаци, понижават фрапантно преваляванията от дъжд и провокират пагубна за реколтата суша.

Обработвам към 500 хектара. Тази система срещу градушки ни вреди всяка година. Преди няколко години, когато нямаше ракети срещу градушка, преваляванията и реколтата бяха близки до естествените количества.



Факт е, че от няколко години в област Вранча се следи все по-сериозно засушаване.

" За последните четири години бяхме наранени от все по-голямо изсъхване на почвите, което съответствува с стартирането в деяние на станциите за отбрана срещу градушки. Поисках тази система да бъде спряна, до момента в който не бъде извършено изследване по какъв начин тя въздейства на преваляванията, само че това не беше направено ", сподели Теофил Даскалу, асоциация на зърнопроизводителите, Вранча.

След първите недоволства на фермери преди месец представители на управляващите и механически специалисти обясниха, че неналичието на дъжд няма нищо общо със системата за битка с градушки.

Според тях сребърният йодид, употребен при разтрошаване на градоносните облаци, даже провокира повече превалявания, защото употребяваните ракети не експлодират, а изгарят - с незначително влияние върху флората, фауната и популацията.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР