Европейската комисия започна разследване на технологичния гигант Мета, който е

...
Европейската комисия започна разследване на технологичния гигант Мета, който е
Коментари Харесай

ЕК разследва Мета за политическата реклама преди евроизборите

Европейската комисия стартира следствие на софтуерния колос Мета, който е притежател на Facebook и Инстаграм. Опасенията са, че ограниченията, които компанията подхваща преди европейските избори не са задоволителни, с цел да предотврати дезинформацията и нерегламентираното политическо въздействие.

Брюксел ще ревизира дали Мета съблюдава признатия през февруари Акт за цифровите услуги в Съюза. Неговата цел е да направи онлайн средата по-безопасна и транспарантна.

Социалните медии играят основна роля в акцията за европейските избори, която набира скорост. Брюксел се тормози от разпространяването на съветска дезинформация посредством реклами, от неналичието на бистрота на политическото наличие, както и на ефикасен инструмент за наблюдаване.

" Започнахме публична процедура против " Мета ", доставчика на Facebook и Инстаграм, с цел да преценим дали компанията е нарушила Акта на Европейски Съюз за цифровите услуги. Четири са главните области, върху които ще се съсредоточим. Първата е обвързвана със заблуждаващата реклама и дезинформацията. Подозренията ни тук са, че " Мета " не съблюдава отговорностите си да се оправи с разпространяването на подвеждащи реклами, акции за дезинформация и координирани дейности в целия Европейски съюз ", сподели Йоханес Барке - представител на Европейска комисия.

Еврокомисията ще ревизира и дали политическата реклама във Facebook и Инстаграм е транспарантна и ясно обозначена. Според специалистите на Брюксел " Мета " е в развой на унищожаване на инструмента си за обществена информация (CrowdTangle), който дава опция на публицистите и жителите да наблюдават изборните процеси в другите страни в действително време.

Комисията подозира, че не работи добре и механизмът за известяван на " Мета ", който разрешава на ползвателите да уведомяват за съществуването на нелегално наличие. Смята се, че компанията не е въвела ефикасна вътрешна система за разглеждане на жалбите против взети решения за модериране на наличие.

Не е ясно какъв брой дълго ще продължи процедурата против " Мета ". Еврокомисията към този момент е поискала спомагателна информация от колоса, планувани са инспекции и изявленията.

Ако всички съмнения бъдат потвърдени, това ще значи, че " Мета " е нарушила общо тринадесет члена от Акта за цифровите услуги и това може да докара до високи санкции, до 6 % от международния годишен оборот на колоса, което възлиза на почти 7,5 милиарда евро.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР