Човекът с шал на Ислямска държава (ИД), изглежда, играе на

...
Човекът с шал на Ислямска държава (ИД), изглежда, играе на
Коментари Харесай

"Ние сме във вашия дом" - след загубите в Близкия изток "Ислямска държава" расте в интернет

Човекът с шал на " Ислямска страна " (ИД), наподобява, играе на нещо като джихадистки вид на детската игра " ку-ку ". На фотографията той крие чертите си зад печално известното лого на терористичната група, само че демонстрира задоволително заден декор, тъй че гледащите да могат да познаят къде се намира: Сентръл парк в Ню Йорк, през зимата.

" Ние сме във вашия дом ", гласи елементарният текст под фотографията, оповестена няколко дни след Коледа и публикувана в прочут джихадистки интернет канал. Не е известно тъкмо по кое време е направена, само че посланието е смразяващо ясно. То беше повтаряно в сходни постове през последните седмици. Всички те претендират, че демонстрират бойци на " Ислямска страна ", оглеждащи основни обекти в западни градове и призоваващи почитатели да извършат набези, без значение къде се намират. " Време е да пожънем главите ", споделя гласът зад кадър в един сходен запис.

Това е типичната стратегия на пропагандната машина на " Ислямска страна ", която продължава работа три месеца след рухването на столицата на терористичната организация в сирийския град Ракка. Самопровъзгласеният халифат беше сгънат до шепа селища в сирийската пустиня, само че " виртуалният халифат " продължава да се бори, представлявайки отслабено, само че към момента доста наличие, фокусиращо се върху обединяването на поддръжниците на групата макар смазващите военни провали, считат американски представители и самостоятелни анализатори.

Публикуваните материали се трансформираха доста след рухването на Ракка, където по-рано се намираше формалната медийна дирекция и снимачни студия на групировката. Вече няма лъскави списания на ИД и видеозаписи, възхваляващи достолепията на живота под ислямистко ръководство. На тяхно място има непрекъснат поток от подкани, съвсем всички ориентирани към окуражаването на терористични набези и подробните указания за осъществяването им.

Някои от тях са аматьорски и, наподобява, не произлизат от студиа или публични представители, а от блогъри и други доброволци, които постоянно не са тясно свързани с ИД - онлайн еквивалента на терористите, които работят без " публични " упътвания или указания. Анализаторите на тероризма споделят, че

" Ислямска страна " става все по-зависима

от сходни платформи, които могат да популяризират послания на десетки езици, ориентирани към избрани групи хора и не могат да бъдат спрени елементарно с военни удари. В същото време формалният представител на групата дава нови признаци на интензивност. Миналата седмица организацията на ИД " Амак " разгласява първото си официално съобщение на британски от средата на септември, тъкмо преди рухването на Ракка. През първите седмици на 2018 година беше регистрирано и внезапно повишение на трафика на подкрепящи ИД сметки в обществени медии спрямо трафика през предходни месеци, демонстрира оповестен в петък разбор на частната компания за следене на екстремистката активност в интернет SITE.

" Ислямска страна " демонстрира първи признаци на прегрупиране на медийните си интервенции ", споделя Рита Кац, изпълнителен шеф на SITE. " Групата понесе тежки удари от нападенията на обединението и режима, само че към този момент явно подхваща огромни стъпки за възобновяване на предходните си пропагандни интервенции, които са измежду най-опасните й оръжия. "

Последната към този момент пропагандна акция демонстрира компликациите, с които се сблъскват чиновниците, борещи се с тероризма, когато се пробват да попречат на екстремистите да се свързват с евентуални терористи в Съединени американски щати и в западните страни. Дори след унищожаването на бастиона на ИД и последващото блокиране - благодарение на частни компании - на стотици сметки на групата в обществени медии терористите и техни поддръжници не престават да намират способи да популяризират посланията си, оповестяват анализатори.

" Изтощаването на ИД на бойното поле към момента не е довело до провалянето ѝ онлайн ", съобщи Тара Малер, някогашен боен анализатор на Централно разузнавателно управление на САЩ и старши политически консултант за " Каунтър екстремизм проджект ", непартийна група, която пропагандира политики за блокиране на екстремистки онлайн материали. " Това, което виждаме, са продължаващи старания за дейности онлайн и засилени старания да се въодушевяват хора да правят набези като вълци единаци. "

Информационна война

Американски чиновници и анализатори следят деликатно, с цел да видят по какъв начин разпадането на халифата ще се отрази на пропагандната машина на групировката - водещата мощ зад възхода на " Ислямска страна " до световно въздействие. Започвайки от Сирия през 2013 година, водачите на групата похарчиха милиони долари за основаването на преносима, механически усъвършенствана медийна конструкция със мощно наличие в обществените медии.

През мандатите на президентите на Съединени американски щати Барак Обама и Доналд Тръмп Пентагонът и Централно разузнавателно управление на САЩ изпробваха разнообразни ограничения, с цел да прогонят терористите от онлайн пространството. Бойни самолети и безпилотни машини на Съединени американски щати бомбардираха центрове за произвеждане на медийни артикули на ИД и преследваха представителя на организацията. Държавният департамент оказа напън върху " Ютюб " и други компании за обществени медии да блокират уеб канали и чатове на екстремистите. В отговор терористите трансформираха тактиките си, придвижвайки се към други платформи за обществени медии и създавайки световна мрежа от съдружници, които да укрепват публични послания на групата и да разгласяват лични материали, подкрепящи " Ислямска страна ".

Фотогалерия: "Ислямска страна " загуби Мосул и Ракка, само че сложното следва >

Въпреки това рухването на Ракка през октомври докара до внезапен спад в формалната медийна продукция на ИД. Водещата онлайн обява на групата, " Румия ", наподобява, е била спряна напълно. Броят на рутинните постове и клипове, наподобява, е понижен внезапно. Анализът на SITE демонстрира, че свързани с ИД уеб сайтове са разгласили общо 907 официални съобщения, известия и видеоклипа за интервала от ноември 2016 година до декември същата година. За същия интервал през предходната година те са съумели да основат едвам 211 материала. Анализ, оповестен на 7 януари в блога за национална сигурност " Лоуфеър ", оповестява за общ спад от към 90 на 100 в оповестените материали спрямо рекордните нива от 2015 година

" Това не е просто медиен крах - това е цялостен провал ", пишат в блога създателите на отчета, откривателите в региона на контратероризма Чарли Уинтър и Джейд Паркър. Но доброволци се заеха да запълват неналичието, споделят аналитици. По-широката мрежа от екстремистки коментатори и създатели на клипове - мрежа, която беше насърчена и подкрепена от " Ислямска страна " по време на нейния разцвет - имаше за цел да продължи да действа даже в случай че клонът майка бъде отсечен напълно.

Макар че доста от самостоятелните " кибервоини " работят от години, ИД разчита от ден на ден на тях, с цел да изпраща апели за това, което Паркър и Уинтър назовават " тероризъм на възмездието " - прояви на принуждение, целящи да отмъстят за загубите на групата и да убедят почитателите и враговете ѝ, че тя към момента е от голяма важност. " Преди загубите на територии сполучлива терористична интервенция беше бонус. Сега е стратегическа нужда ", установяват създателите. " Онлайн сферата беше изменена, с цел да улеснява тези набези повече от всеки път. "

Терористи, настоящи независимо

Публикуването на селфито на " играещия на ку-ку " джихадист в Ню Йорк беше част от забележителна акция за подбуждане, почнала в седмиците преди Коледа и траяла до началото на януари. Няколко видеозаписа и фотоси, появили се онлайн през този интервал, се опитваха да основат усещане, че бойците на ИД се крият на всички места. На фотосите се виждат известни обекти като Айфеловата кула в Париж, мостът в Сидни и хоризонтът над Лос Анджелис.

Снимката в Ню Йорк, наподобява, е направена пред Музея на изкуството до " Сентръл парк ", в " Ъпър ийст сайд ". Не е ясно дали тя е същинска или монтаж, само че на нея се виждат метеорологични условия, сходни на изпитаните преди месец от нюйоркчани. Пешеходци в дебели палта и шапки вървят по тротоари, леко покрити със сняг. Коментар към един от записите предизвестява за идни терористични набези и предлага упътвания на поддръжниците по какъв начин да основат безпорядък по време на коледните празници, когато улиците ще бъдат препълнени с пазаруващи и празнуващи.

" Пригответе (взривни) устройства и ги поставете там, където честват ", се споделя в текста. " Или подпалете домовете и горите им, или премажете допустимо максимален брой неверници с автомобила си, или ги намушкайте неведнъж с нож. " Други постове през последните седмици оферират подробни механически препоръки. Поддръжници на ИД разгласиха в приложението за замяна на известия " Телеграм " серия от наръчници по всички тематики, от направа на взривни устройства до отравяне на храни или води. Серията е наречена " Рицари на самотния джихад ".

Експерти, които наблюдават от близко джихадистки канали, споделят, че общото усещане е за настояща пропагандна машина, която не се е забавила изключително, нито е почнала да предлага по-умерено наличие. За да се подсигурява достъпът до допустимо най-широка публика,

посланията нормално се превеждат

на голям брой езици, в това число британски, съветски, урду и даже китайски. " Когато погледнете неофициалните материали на ИД, там няма спад ", сподели Стивън Сталински, изпълнителен шеф на Близкоизточния институт за медийни проучвания, неправителствена организация, основана във Вашингтон. " Има толкоз доста материали - толкоз доста сметки, толкоз нови чатове - и всеки ден се появяват нови. "

По някаква причина празничният сезон не даде плодове, въпреки че минимум едно нахлуване се размина на косъм. В средата на декември федерални чиновници арестуваха 26-годишен калифорниец, упрекнат, че възнамерява през коледната седмица да извърши нахлуване против известната комерсиална зона " Кей 39 " в Сан Франциско. Представители на Съединени американски щати обявиха, че обвиненият някогашен морски пехотинец е изразявал поддръжка за " Ислямска страна " в обществените медии.

И двамата обвинени за осъществените набези в Ню Йорк през предходната година - узбекският преселник Сайфуло Саипов, прегазил пешеходци с пикап в Манхатън, и бангладешкият преселник Акайед Уллах, който на 11 декември взриви самоделна бомба в тунел на метрото на Таймс скуеър - също споделиха пред управляващите, че са се въодушевили от записи на " Ислямска страна ".

Всеки опит за терористично нахлуване, сполучлив или не, подтиква, предизвиквайки талази от мощни чувства измежду онлайн джихадистите и насърчавайки потреблението на същата тактичност, съобщи Сталински, който е създател на книгата " Американски изменник " - биография на пропагандиста на " Ал Кайда " Адам Гадан. " Дори и да е малко нахлуване, то влива кръв в кибертялото на ИД, съобщи той. Достатъчно е едно нахлуване, с цел да сътвори доста сила за онлайн придвижвания. " /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3242)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР