Човекът с шал на Ислямска държава (ИД) изглежда играе на

...
Човекът с шал на Ислямска държава (ИД) изглежда играе на
Коментари Харесай

Ние сме във вашия дом, предупреждава Ислямска държава след военните поражения

Човекът с шал на Ислямска страна (ИД) наподобява играе на нещо като джихадистки вид на детската игра " ку-ку ".

На фотографията той крие чертите си зад печално известното лого на терористичната група, само че демонстрира задоволително заден декор, тъй че гледащите да могат да познаят къде се намира: Сентръл парк в Ню Йорк, през зимата.

" Ние сме във вашия дом ", гласи елементарният текст под фотографията, оповестена няколко дни след Коледа и публикувана в прочут джихадистки интернет канал.

Не е известно тъкмо по кое време е направена фотографията, само че посланието е смразяващо ясно. То беше повтаряно в сходни постове през последните седмици. Всички те претендират, че демонстрират бойци на Ислямска страна, оглеждащи основни обекти в западни градове и призоваващи почитатели да извършат набези, без значение къде се намират. " Време е да пожънем главите ", споделя гласът зад кадър в един сходен запис.

Това е типичната стратегия на пропагандната машина на Ислямска страна, която продължава работа три месеца след рухването на столицата на терористичната организация в сирийския град Ракка. Самопровъзгласеният халифат беше сгънат до шепа селища в сирийската пустиня, само че " виртуалният халифат " продължава да се бори, представлявайки отслабено, само че към момента доста наличие, фокусиращо се върху обединяването на поддръжниците на групата макар смазващите военни провали, считат американски представители и самостоятелни анализатори.

Публикуваните материали се трансформираха доста след рухването на Ракка, където по-рано се намираше формалната медийна дирекция и снимачни студия на групировката. Вече няма лъскави списания на ИД и видеозаписи, възхваляващи достолепията на живота под ислямистко ръководство. На тяхно място има непрекъснат поток от подкани, съвсем всички ориентирани към окуражаването на терористични набези и подробните указания за осъществяването им.

Някои от тях са аматьорски и наподобява не произлизат от студия или публични представители, а от блогъри и други доброволци, които постоянно не са тясно свързани с ИД - онлайн еквивалента на терористите, които работят без " публични " упътвания или указания. Анализаторите на тероризма споделят, че Ислямска страна става все по-зависима от сходни платформи, които могат да популяризират послания на десетки езици, ориентирани към избрани групи хора и не могат да бъдат спрени елементарно с военни удари.

В същото време формалният представител на групата дава нови признаци на интензивност. Миналата седмица организацията на ИД " Амак " разгласява първото си официално съобщение на британски от средата на септември, тъкмо преди рухването на Ракка. През първите седмици на 2018 година беше регистрирано и внезапно повишение на трафика на подкрепящи ИД сметки в обществени медии, спрямо трафика през предходни месеци, демонстрира оповестен в петък разбор на частната компания за следене на екстремистката активност в интернет SITE.

" Ислямска страна демонстрира първи признаци на прегрупиране на медийните си интервенции ", споделя Рита Кац, изпълнителен шеф на SITE. " Групата понесе тежки удари от нападенията на обединението и режима, само че към този момент явно подхваща огромни стъпки за възобновяване на предходните си пропагандни интервенции, които са измежду най-опасните й оръжия ".

Последната към този момент пропагандна акция демонстрира компликациите, с които се сблъскват чиновниците, борещи се с тероризма, когато се пробват да попречат на екстремистите да се свързват с евентуални терористи в Съединени американски щати и в западните страни. Дори след унищожаването на бастиона на ИД и последващото блокиране - благодарение на частни компании - на стотици сметки на групата в обществени медии, терористите и техни поддръжници не престават да намират способи да популяризират посланията си, оповестяват анализатори.

" Изтощаването на ИД на бойното поле към момента не е довело до провалянето й онлайн ", съобщи Тара Малер, някогашен боен анализатор на Централно разузнавателно управление на САЩ и старши политически консултант за " Каунтър екстремизм проджект ", непартийна група, която пропагандира политики за блокиране на екстремистки онлайн материали. " Това, което виждаме, са продължаващи старания за дейности онлайн и засилени старания да се въодушевяват хора да правят набези като вълци единаци ".

Информационна война

Американски чиновници и анализатори следят деликатно, с цел да видят по какъв начин разпадането на халифата ще се отрази на пропагандната машина на групировката - водещата мощ зад възхода на Ислямска страна до световно въздействие. Започвайки от Сирия през 2013 година, водачите на групата похарчиха милиони долари за основаването на преносима, механически усъвършенствана медийна конструкция със мощно наличие в обществените медии.

През мандатите на президентите на Съединени американски щати Барак Обама и Доналд Тръмп, Пентагонът и Централно разузнавателно управление на САЩ изпробваха разнообразни ограничения, с цел да прогонят терористите от онлайн пространството. Бойни самолети и безпилотни машини на Съединени американски щати бомбардираха центрове за произвеждане на медийни артикули на ИД и преследваха представителя на организацията. Държавният департамент оказа напън върху Ютуб и други компании за обществени медии да блокират уеб канали и чатове на екстремистите. В отговор терористите трансформираха тактиките си, придвижвайки се към други платформи за обществени медии и създавайки световна мрежа от съдружници, които да укрепват публични послания на групата и да разгласяват лични материали, подкрепящи Ислямска страна.

Въпреки това, рухването на Ракка през октомври докара до внезапен спад в формалната медийна продукция на ИД. Водещата онлайн обява на групата, " Румия ", наподобява е била спряна напълно. Броят на рутинните постове и клипове наподобява е понижен внезапно. Анализът на SITE демонстрира, че свързани с ИД уеб сайтове са разгласили общо 907 официални съобщения, известия и видеоклипа за интервала от ноември 2016 година до декември същата година. За същия интервал през предходната година те са съумели да основат едвам 211 материала.

Анализ, оповестен на 7 януари в блога за национална сигурност " Лоуфеър " оповестява за общ спад от към 90 на 100 в оповестените материали, спрямо рекордните нива от 2015 година.

" Това не е просто медиен крах - това е цялостен провал ", пишат в блога създателите на отчета, откривателите в региона на контратероризма Чарли Уинтър и Джейд Паркър.

Но доброволци се заеха да запълват неналичието, споделят аналитици. По-широката мрежа от екстремистки коментатори и създатели на клипове - мрежа, която беше насърчена и подкрепена от Ислямска страна по време на нейния разцвет - имаше за цел да продължи да действа, даже в случай че клонът майка бъде отсечен напълно.

Макар че доста от самостоятелните " кибер воини " работят от години, ИД разчита от ден на ден на тях, с цел да изпраща апели за това, което Паркър и Уинтър назовават " тероризъм на възмездието " - прояви на принуждение, целящи да отмъстят за загубите на групата и да убедят почитателите и враговете й, че тя към момента е от голяма важност.

" Преди загубите на територии, сполучлива терористична интервенция беше бонус. Сега е стратегическа нужда ", установяват създателите. " Онлайн сферата беше изменена, с цел да улеснява тези набези повече от всеки път ".

Терористи, настоящи независимо

Публикуването на селфито на " играещият на ку-ку " джихадист в Ню Йорк беше част от забележителна акция за подбуждане, почнала в седмиците преди Коледа и траяла до началото на януари. Няколко видеозаписа и фотоси, появили се онлайн през този интервал, се опитваха да основат усещане, че бойците на ИД се крият на всички места. На фотосите се виждат известни обекти като Айфеловата кула в Париж, мостът в Сидни и хоризонтът над Лос Анджелис.

Снимката в Ню Йорк наподобява е направена пред Музея на изкуството до Сентръл парк, в Ъпър ийст сайд. Не е ясно дали тя е същинска или монтаж, само че на нея се виждат метеорологични условия, сходни на изпитаните преди месец от нюйоркчани. Пешеходци в дебели палта и шапки вървят по тротоари, леко покрити със сняг.

Коментар към един от записите предизвестява за идни терористични набези и предлага упътвания на поддръжниците по какъв начин да основат безпорядък по време на коледните празници, когато улиците ще бъдат препълнени с пазаруващи и празнуващи.

" Пригответе (взривни) устройства и ги поставете там, където честват ", се споделя в текста. " Или подпалете домовете и горите им, или премажете допустимо максимален брой неверници с автомобила си, или ги намушкайте неведнъж с нож ".

Други постове през последните седмици оферират подробни механически препоръки. Поддръжници на ИД разгласиха в приложението за замяна на известия " Телеграм " серия от наръчници по всички тематики, от направа на взривни устройства до отравяне на храни или води. Серията е наречена " Рицари на самотния джихад ".

Експерти, които наблюдават от близко джихадистки канали, споделят, че общото усещане е за настояща пропагандна машина, която не се е забавила изключително, нито е почнала да предлага по-умерено наличие. За да се подсигурява достъпа до допустимо най-широка публика, посланията нормално се превеждат на голям брой езици, в това число британски, съветски, урду и даже китайски.

" Когато погледнете неофициалните материали на ИД, там няма спад ", сподели Стивън Сталински, изпълнителен шеф на Близкоизточния институт за медийни проучвания, неправителствена организация, основана във Вашингтон. " Има толкоз доста материали - толкоз доста сметки, толкоз нови чатове - и всеки ден се появяват нови ".

По някаква причина, празничният сезон не даде плодове, въпреки че минимум едно нахлуване се размина на косъм. В средата на декември федерални чиновници арестуваха 26-годишен калифорниец, упрекнат, че възнамерява през коледната седмица да извърши нахлуване против известната комерсиална зона " Кей 39 " в Сан Франциско. Представители на Съединени американски щати обявиха, че обвиненият някогашен морски пехотинец е изразявал поддръжка за Ислямска страна в обществените медии.

И двамата обвинени за осъществените набези в Ню Йорк през предходната година - узбекският преселник Сайфуло Саипов, прегазил пешеходци с пикап в Манхатън и бангладешкият преселник Акайед Уллах, който на 11 декември взриви самоделна бомба в тунел на метрото на Таймс скуеър - също споделиха пред управляващите, че са се въодушевили от записи на Ислямска страна.

Всеки опит за терористично нахлуване, сполучлив или не, подтиква, предизвиквайки талази от мощни чувства измежду онлайн джихадистите и насърчавайки потреблението на същата тактичност, съобщи Сталински, който е създател на книгата " Американски изменник " - биография на пропагандиста на Ал Каида Адам Гадан.

" Дори и да е малко нахлуване, то влива кръв в кибертялото на ИД ", съобщи той. " Достатъчно е едно нахлуване, с цел да сътвори доста сила за онлайн придвижвания ".

По БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР