Човекът е идентифициран като 61-годишния Михайло Матюшенко – военен пилот,

...
Човекът е идентифициран като 61-годишния Михайло Матюшенко – военен пилот,
Коментари Харесай

Летецът, обучил Призрака от Киев, е бил свален, трупът му изплува край Царево без крака

Човекът е разпознат като 61-годишния Михайло Матюшенко – боен водач, свален в Черно море край Одеса през лятото

Мистериозен мъртвец на боен водач, открит в морето край Царево, стана причина за интернационално следствие, довело до установяването на самоличността на летеца и връщането му за заравяне на родна земя. Тази покъртителна история описа началникът на бранш „ Издирване и бежанци ” към ОДМВР-Бургас Христо Ичев, който по-рано през днешния ден бе награден за цялостната си активност при противопоставяне на незаконната миграция, само че и главно поради обстоятелството, че точно той – след изчерпателен разбор – е предложил системата от КПП-та, които от повече от месец пазят града от нагли каналджии.

Тялото на водача е намерено при започване на септември от инцидентни жители, които се разхождали край морето. Те се натъкнали на същински шокираща панорама – отворен парашут, мъж във военна униформа, с каска и съответно съоръжение по нея. Липсвали краката му. Веднага е изпратен сигнал до полицията и стартира следствие.

„ Трупът на индивида беше в напреднал етап на разлагане. По всичко личеше, че е прокиснал във водата няколко месеца и беше изцяло неузнаваем, обезличен и с откъснати крака. Веднага влязохме по отношение на сътрудници, които са в доброволните клубове по парапланеризъм и парашутизъм, с цел да опитаме да открием самоличността му. Те ни свързаха с военни водачи и от там се удостовери, че оборудването му е военно. Най-логичната връзка оттова насетне бе Украйна ”, разяснява началникът на бранш „ Издирване и бежанци ” към ОДМВР-Бургас.

Христо Ичев описа, че проверяващите са съумели да влязат в контакт с Военно-въздушните сили на Украйна и по оперативни данни са разменили скъпа информация по случая. От там са изпратили за съпоставяне специфични описи с оборудването, което имат водачите им, както и присъщи числа, които дават отговор за вида аероплан и за водача. Точно въпросните 5-цифрени кодове обаче се оказват най-трудни за идентифициране, защото са престояли месеци в солената вода, а за жалост разложението на тялото на водача е допълнило процеса по заличаването им. Въпреки това проверяващите съумяват да ги открият и сверят вярно, и да ги изпратят до Украйна.

Цялостната последователност на събитията, довели до гибелта на водача, по-късно бързо се разкрива. Свален е СУ-25 с двама летци в региона на Змийски остров пред Одеса в Черно море. Пилотирал е Михайло Матюшенко с позивна “Дiд ” или „ Дядо ”. 61-годишният полковник е бил ударен от ракета, катапултирал е, само че в бързината на протичащото се не е съумял да се намести вярно на седалката. При изстрелването на двамата летци от кабината, неговите крайници се заклещват в рамката на кокпита и биват откъснати от голямата мощ. Матюшенко е умрял от кръвозагуба, прецизираха от българското следствие. По тялото му, с изключение на откъснатите крака, не са открити други следи от контузии. 

Михайло Матюшенко получил позивната си от млади водачи, които той обучавал. Киевските медии настояват, че той е бил един от инструкторите на „ призрака от Киев ” – тайнствен и по-скоро митичен водач, за който се говореше, че е свалил десетки съветски самолети при започване на март. 61-годишният авиатор, чието тяло бе намерено край Царево пък бил един от най-опитните водачи в украинските Военновъздушни сили. През кариерата си управлявал президентския аероплан, а още при започване на войната изрично декларирал, че макар възрастта си, ще се качи в кокпита да пази страната си. „ Много съм остарял, само че ще отида да се удрям, тъй като го мога по-добре от всеки ”, споделил той на брачната половинка си.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР