Човек може да си помисли, че с всяка следваща промяна

...
Човек може да си помисли, че с всяка следваща промяна
Коментари Харесай

Докога ТЕЛК-овете и НОИ ще разиграват пациенти с тежки заболявания

Човек може да си намерения, че с всяка последваща смяна в законодателството за над половин милион българи, нуждаещи се от обществената поддръжка на страната, заради тежки болести, настава все по-голям безпорядък. Положението за тези хора, работили години наред, вместо да се усъвършенства, от ден на ден се утежнява.

Всички помним по какъв начин при започване на годината забавиха заплащанията на тези заболели и немощни хора, нуждаещи се от скъпи медикаменти, помощници и поддръжка. Те бяха оставени сами да се оправят кой както откри за добре и месеци наред не получаваха оскъдните си пенсийки. В тази категория за жалост попада и артистът Георги Стайков, който обществено огласи казусът и заплаши, че в случай че не му изплатят дължимите суми за три месеца, ще заведе дело против страната ни в Страсбург. Разгеле служителите от Национален осигурителен институт и лекарските комисии се натуткаха и му преведоха парите, преди за следващ път в Европа да ни видят районните срамоти.

Преди дни пък стана ясно, че

ТЕЛК в Ямбол е спрял пенсията на неподвижна жена!

Това откакто целокупната депутатство се кле, че измененията, които одобри лани няма да лишат нуждаещите се от пенсиите, на които те разчитат. Още по-преди пък дадоха обещание да не разкарват на прегледи инвалидите с тежки заболявания, неподвижни, без крака, бъбреци и така нататък, тъй като явно няма по какъв начин да им поникнат нови органи, та да се постанова бездушни служители окомерно да записват тези обстоятелства. И тази клета жена от Ямбол не е единствената, за наш общ позор и срам.



Иначе е отлично, че народните представители м.г. одобриха измененията, импортирани от Деница Сачева  Деница Сачева Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 година в гр. София. От 2017 година до декември 2019 година е от ГЕРБ- по предложение на омбудсмана Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент, която от години приканва за решение на тези проблеми. Много добра беше и концепцията им за дементно болните, които в последните години се усилват, да имат право на компаньон, тъй като е повече от ясно, че такива хора не могат да се оправят сами. Но…

За страдание всички положителни планове и решения към този момент си остават единствено на хартия.

На процедура по места разиграването на тежко болните българи продължава на макс. Проблемите в ТЕЛК-овете са си същите както и преди – няма лекари, заплатите им не са положителни, по личните им преценки, едните споделят едно, другите друго, а по-средата са пациентите и техните близки, които вземат отпуски, с цел да обслужват наред първо в тази комисия, след това в Национален осигурителен институт и т.н….

В момента към момента има хора, които чакат повече от година да бъдат преосвидетелствани. През това време те нямат право на инвалидна пенсия, нито на помощи и са на ръба на оцеляването.

А по какъв начин се оцелява с пенсия от 500-600 лв. месечно, от които близо половината се харчат за медикаменти и лекарства?!

Е, това е част от другата Европа, тъжната и немощната - нашата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР