Човек е това, в което вярва са думите на Антон

...
Човек е това, в което вярва са думите на Антон
Коментари Харесай

Да обявиш война на Путин: Погледът на руски творци, които не си замълчаха


" Човек е това, в което има вяра " са думите на Антон Павлович Чехов, които редица съветски писатели, самостоятелни режисьори и културни дейци повтаряха по улиците и огромните площади през първата седмица на войната. До 6 март, когато със закона за така наречен дезинформация Кремъл стегна хватката към хората на изкуството в страната. Много от тях бяха принудени да изоставен родината си, други обаче останаха.
Снимка: bTV


Москва не има вяра освен на сълзи, само че и на митинги. Докато улиците и стават все по–празни, а виковете " Нет войне " отекват в полицейските ръководства, редица съветски интелектуалци напущат редакциите, студиата, театрите и сцената, с цел да заминат там, откъдето изкуството им може да бъде чуто.

Алексей Красовский

Заради антиправителствения филм " Празник " режисьорът и сценарист Алексей Красовски попада още през 2019 година във всички вероятни черни описи на родината си. На 25 февруари отпътува с последния вероятен аероплан за Истанбул. Ден по-късно на вратата на родния му дом служителите на реда изписват Z: знак трансформирал се в емблема на военните дейности от последните седмици.

„ Буквата Z на вратата ми е знак за това, че съм от хората, които не са дали своят вот за Путин и желаят повече независимост от тази, която им дава страната. Сега ние сме врагове на съветския народ. Тези надписи са положително психическо оръжие от страна на страната “, описа той.
Снимка: bTV

Алексей не знае какво ще е бъдещето му.

„ Не разбираме по какъв начин да помогнем и на кого, огромна част от нас към този момент остават без пари, нямат контакт с родителите и приятелите си. Но ще бъда оптимист, върша всичко допустимо да работя по верния за себе си метод, бил съм постоянно почтен с моята аудитория. Това е разликата сред държавното управление и хората като нас, Путин в никакъв случай не е бил почтен с хората на Русия и когато публиката го разбере, ще види същинската картина “, съобщи още режисьорът.

Леонид Шмелков

Професорът по анимация в Академия по образни изкуства в Москва Леонид Шмелков отпътува със фамилията си за Шри Ланка малко преди началото на войната. Днес за него противоположният път в родината му е неосъществим.
Снимка: bTV


„ Всеки ден е по-труден и по-труден, няма самолети, картите ни за разплащане не работят, всичко е блокирано. Уплашен съм, тъй като в студиото ми работят доста младежи, които са подготвени на всичко да стачкуват. Истинският проблем е, че огромна част от хората, живеещи в Русия, в действителност имат вяра, че обикновено да има война, да бомбардираме нашите съседи. Дори и да си на улицата, всеки служител на реда може да те спре и да прочете известията на телефона ти. Аз съм виновен за студентите си, една от тях даже е в ареста за месеци, тъй като просто беше деен жител и протестираше против войната. Затова моето мнение е, че нищо няма да бъде променено от улицата, от митингите “, счита той.

Изкуството и свободата на словото. За второто в Русия сега остава единствено едно издание: самостоятелният съветски вестник " Новая газета ", който още на първия ден от войната излезе с корица осъждаща настъплението на Русия. Преди седмица основният му редактор и притежател на нобелова премия за мир Димитрий Муратов разгласи, че редакцията стопира да написа за войната, само че не напълно.
Снимка: bTV

„ Имахме две благоприятни условия - да пишем за войната в едно издание и по-късно щяха да ни затворят наложително, само че към 94% от читателите ни се сплотиха за продължаването на „ Новая газета “, тъй че взехме решение да пишем за всички младежи които излизат на улицата и влизат в т. нар „ неразрешени описи “, биват изпратени в пандиза. Затова в този момент пишем, както беше по времето на Съюз на съветските социалистически републики, намираме специфични думи, с които описваме обстановката, използваме синоними, все едно описваме басните на Езоп. Език, посредством който читателите ни схващат каква е нашата ясна позиция и защо пишем. Много е мъчно, само че съм горда, че оставаме правилни на истината “, съобщи редакторът Лариса.

По думите ѝ пропагандната машина на малкия екран е предиздвикала доста хора да мислят, че сега Русия се грижи за обезпечаването на международния мир.
Снимка: bTV

„ Последната ми публикация беше за това по какъв начин балетът " Лебедово езеро ", несъмнено един от знаците на Русия, положителното и неприятното, по малкия екран постоянно сме изпращали нашите управници с балета " Лебедово езеро ", по тази причина взех решение да пиша за него. В тази сложна обстановка даже не е несъмнено, че балетът ще звучи още веднъж. Тази ужасна антиутопия, в която живеем, написаните думи не стигат, няма прогноза за на следващия ден. Утре може да се събудим и да прочетем, че към този момент " Новая газета " я няма и това ще бъде изцяло обикновено “, добави тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР