Човек би си помислил, че и без това злополучната за

...
Човек би си помислил, че и без това злополучната за
Коментари Харесай

Boeing е в голяма беда

Човек би си помислил, че така и така злощастната за Boeing 2024 година не може да стане по-лоша. Но в понеделник случай със аероплан 787 Dreamliner рани десетки пасажери по време на полет, откакто водачът краткотрайно е изгубил надзор над машината.

Пилотът е съумял да си върне контрола и да приземи самолета безвредно, само че към момента не е ясно какво е предизвикало казуса с полета от Австралия до Нова Зеландия. От чилийската самолетна компания LATAM дефинираха казуса като „ механически “. От Boeing обявиха, че работят за събиране на повече информация. Но това не е вест, от която управлението на производителя на самолети се нуждае тъкмо в този момент.

Непрекъснатата поредност от неприятни вести на компанията стартира през първия уикенд на годината, когато част от аероплан 737 Max на Alaska Airlines се откъсна тъкмо след политане. Предварителното федерално следствие разкри, че Boeing евентуално не е сложил болтовете в така наречен запушалка на вратата, които са предопределени да предотвратят откъсването на въпросната част.

Този случай докара до краткотрайно прекъсване на някои самолети 737 Max в Съединени американски щати, последвано от чувания в Конгреса, закъснение на производството и доставките, голям брой федерални следствия, в това число наказателно такова, наред с акции, които изгубиха една четвърт от цената си тази година. Всичко това понижи пазарната оценка на компанията с повече от 40 милиарда $.

Между правосъдните каузи, евентуалните санкции и загубата на бизнес, Boeing може да загуби още милиарди долари.

Акциите на Boeing (BA), които паднаха с 3% в понеделник поради новината за злощастния полет на LATAM, се намалиха с още 4.5% във вторник. Това е вторият най-зле представящ се състезател в S&P 500, отстъпвайки само на Tesla.

Но ужасният старт на 2024 година надалеч надвишава спада в цената на акциите на Boeing. Компанията влезе в годината с към този момент накърнена известност. Възстановяването на доверието на самолетните компании, регулаторите и пасажерите става все по-трудно с всеки нов случай и неприятно заглавие.
Поредица от неприятни събития
През февруари водачите на аероплан 737 Max на United Airlines оповестиха, че полетното ръководство е блокирало, до момента в който аероплан се е приземявал в Нюарк. Националният съвет за сигурност на превоза организира следствие. Преди две седмици Федералната авиационна администрация алармира за проблеми с сигурността на съоръжение на моделите 737 Max и 787 Dreamliner, което може да докара до загуба на двигателна сила на моторите. FAA позволява на самолетите да продължат да летят, а Boeing съобщи, че казусът не съставлява непосреден риск за сигурността.

Миналата седмица Boeing получи още една неприятна вест: NTSB съобщи, че Boeing към момента не е дал документите за подхванатите стъпки на монтажната линия за замяна на пробката на вратата на самолета на Alaska Airlines. Причината, оказа се, е, че такива записи в действителност не съществуват.

А FAA съобщи, че проблемите с сигурността и качеството на Boeing се простират оттатък невъзможността за показване на документи. Администраторът на FAA Майк Уитакър съобщи тази седмица, че при прегледа на индустриалния развой и стандартите на Boeing регулаторът е разкрил проблеми с „ в действителност значими “ аспекти на индустриалната и монтажната линия на Boeing.

Това не бяха единствено проблеми с документите “, означи Уитакър на конференция.

„ Понякога става въпрос за реда, по който се прави работата. Понякога става въпрос за ръководство на инструментите. Звучи малко спестовно, само че в една фабрика е в действителност значимо да имаш метод за дейно следене на инструментите, тъй че да имаш верния инструмент и да знаеш, че не си го не запомнил “, изясни той.

Boeing съобщи, че работи по няколко от проблемите, които Уитакър уточни. FAA е инструктирала самолетостроителя да показа проект за премахване на индустриалните проблеми до края на май.

„ Въз основа на одита на FAA, нашите стандарти за качество и неотдавнашния отчет на експертната група продължаваме да прилагаме незабавни промени и да създаваме повсеместен проект за деяние, с цел да засилим сигурността и качеството и да изградим доверието на нашите клиенти и техните пасажери “, се споделя в изказване на Boeing.

Фокусирани сме върху предприемането на обилни, потвърдени дейности с бистрота на всяка крачка. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР