Човечеството може да бъде изправено пред заплахата от нова пандемия

...
Човечеството може да бъде изправено пред заплахата от нова пандемия
Коментари Харесай

Учени предупреждават за възможна пандемия заради сибирските зомби вируси

Човечеството може да бъде изправено пред опасността от нова пандемия заради вируси, открити във безконечната заледеност на Сибир. За това пише The Guardian.

Според учените съществува риск античните сибирски вируси да бъдат освободени заради световното стопляне и да провокират огнище на незнайни заболявания. Щамове на тези „ микроби на Метусал “ – или зомби вируси, както още ги назовават ​​– към този момент са изолирани от откриватели. Учените предизвестиха, че идната пандемия може да не е породена от нови вируси, а от болест от далечното минало. В тази връзка биолозите са почнали да възнамеряват основаването на мрежа за наблюдаване на Арктика, която ще разпознава случаи на болести, породени от антични микроорганизми. Службата ще обезпечава карантина и квалифицирана здравна помощ за инфектираните, както и надзор на придвижването на хора в зоната на болестта.

„ В момента анализът на опасността от пандемия е фокусиран върху заболявания, които могат да зародят в южните региони и по-късно да се разпространят на север. Малко внимание обаче е обърнато на опцията за огнище в Далечния север, което може да се популяризира на юг, което съгласно мен е пропуск. Там има рискови вируси, които могат да заразят хората и да провокират нова зараза “, сподели генетикът Жан-Мишел Клавери от университета в Марсилия.

 „ Не знаем какви вируси лежат там във безконечната заледеност, само че мисля, че има действителен риск, че може да има подобен, кадърен да провокира огнище на заболяване – да речем антична форма на детски паралич. Трябва да приемем, че нещо сходно може да се случи„, добави вирусологът Марион Купманс от Медицинския център Еразъм в Ротердам.

През 2014 година Клавери управлява екип от учени, които изолират живи вируси в Сибир и демонстрират, че те към момента са способни да заразяват едноклетъчни организми макар хилядолетията, прекарани във безконечната заледеност.

Изследване, оповестено през 2023 година, разкрива съществуването на няколко вирусни варианта на седем разнообразни места в Сибир, които могат да заразят култивирани кафези. Възрастта на един от микроорганизмите е била 48,5 хиляди години.

„ Вирусите, които изолирахме, бяха в положение да заразят единствено амебите и не представляваха риск за хората. Ние обаче идентифицирахме геномни следи от поксвируси и херпесвируси, които са добре известни човешки патогени, ” сподели Клавери.

Най-големият риск обаче не е размразяването на безконечната заледеност. „ Опасността идва от различен фактор за световното стопляне: загубата на арктически морски лед. Тази смяна ще усили корабоплаването, транспортните връзки и индустриалното развиване в Сибир. Планирани са огромни минни интервенции, по време на които големи кладенци и шахти ще бъдат пробити в дълбоката безконечна заледеност за добиване на петрол и руда. Тези дейности ще освободят големи количества патогени, които към момента лежат там. Миньорите ще слязат там и ще дишат вируси. Последствията могат да бъдат пагубни “, изясни Клавери.

Учените считат, че постоянно замръзналата земя – в най-дълбоките си равнища – може да съдържа вируси, които са на възраст до милион години и затова ще бъдат доста по-стари от нашия личен тип, за който се счита, че се е появил преди към 300 000 години.

„ Нашата имунна система може в никакъв случай да не е била в контакт с някои от тези микроби и това е друго терзание “, сподели Клавери.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР