Човечеството мечтае един ден да стигне до други звездни системи,

...
Човечеството мечтае един ден да стигне до други звездни системи,
Коментари Харесай

Физик ще строи двигател на антиматерия

Човечеството мечтае един ден да стигне до други звездни системи, само че действително сега сме способни да стигаме едвам до прилежащите планети.

Най-голямата скорост до момента е постигана от американската галактическа совалка Аполо 10. С нежеланите 40 000 км/ч би ни лишило към 165 000 години да достигнем най-близката звездна система. Така че в случай че сме в действителност отдадени на концепцията да напуснем Слънчевата система, по-големи резервоари за гориво не биха свършили работа.

Джералд Джаксън (Gerald Jackson), който е някогашен физик във Фермилаб (Националната ускорителна лаборатория „ Енрико Ферми “), счита, че мотори на антиматерия могат да ни закарат до най-близката звездна система за по-малко от 10 години.

Повече от едно десетилетие Джаксън и сътрудника му Стивън Хоу (Steven Howe) се пробват да заострят вниманието на НАСА и други вложители към концепцията за задвижващи системи на антиматерия. Сега двамата физици са решили да се извърнат непосредствено към обществеността. Още този месец ще започват акция, с която да съберат 200 000 $, с цел да дадат начало на плана си.

Ще проработи ли?

Антиматерията е много сходна на материята с единствената разлика, че вместо ядрата на атомите да са позитивно заредени и към тях да обикалят негативно заредени електрони, ядрата на атомите антиматерия са негативно заредени и биват обикаляни от позитивно заредени частици.

Когато материя и антиматерия влязат във контакт, атомите се унищожават взаимно, а този развой създава голямо количество сила. Точно тази сила би трябвало да бъде овладяна, с цел да създадем мотори на подобен принцип.

Но в действителност това е извънредно мъчно и пред това начинание съществуват много трудности.

На първо място, би трябвало да разберем по какъв начин да сътворяваме огромни количества антиматерия. Според сп. Форбс Джаксън ще има потребност от 17 грама антиводород, с цел да доближи до най-близката звезда. Въпреки че ускорителите на частици са способни да създават частици антиматерия, става въпрос за извънредно лимитирани количества. А всеки грам антиводород би коствал към 100 милиарда $, което, както сами се досещате, е непостижима цена за която и да е страна.

  • Учен основава изкривяващ пространството мотор в гаража си

Следващото огромно затруднение е съхранението. Ако частиците антиматерия се опрат в стените на контейнера, в който се намират, това ще сътвори детонация с размерите на нуклеарна бомба. Досега учените са успявали да запазят антиводородни частици за най-много 16 минути.

Но съгласно Джаксън в случай че въпреки всичко всички компликации бъдат преодолени, галактическите апарати ще са способни да доближават скорост, равна на 40% от тази на светлината.

Антиматерията в моторите на бъдещето ще се употребява за предизвикателство на делителна реакция. По време на тази реакция уран ще бъде разделян на два дъщерни продукта. Една от „ дъщерите “ потегля напред и се удря в платно,задвижвайки галактическия уред сходно напразно при мореплаването. Другата дъщерна парченце се изстрелва обратно, създавайки втори източник на задвижване.

  • „ Невъзможният “ мотор отвори пътя към Алфа Центавър

Но това е единствено на хартия. Първите 200 000 $ ще бъдат изхарчени за конструиране на устройство, което ще мери тъкмо какъв брой ускоряване ще може да даде системата. Оттам учените се надяват да привлекат вниманието на НАСА и други огромни вложители. Физиците са пресметнали, че за основаване на първообраз на „ уарп “ мотора ще бъдат нужни към 100 млн. $.

С малко шанс човечеството ще може да пътува с същински мотори на антиматерия в околните 250 години.

Popular Science

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР