Човечеството е способно да изгради лазер, който да изпраща сигнали

...
Човечеството е способно да изгради лазер, който да изпраща сигнали
Коментари Харесай

Учени разработват лазерен пътеводител за извънземни към Земята

Човечеството е способно да построи лазер, който да изпраща сигнали към извънземните разследващи средства. Нова публикация, оповестена на 5 ноември предходната година в Астрофизикъл джърнъл, осведоми, че човечеството може да построи инфрачервен лазер, който да е задоволително парещ и ослепителен, с цел да го засекат непосредствено в околните екзопланети. Според създателите на публикацията възможните извънземни учени на околните светове могат елементарно да го засекат, в случай че технологията, с която разполагат е напреднала колкото нашата.

Според групата учени от Масачузетския институт по технологии (МИТ), създали бъдещия лазер, в случай че им бъде позволено да го построят, той ще бъде с дължина 100 метра и 30 метра диаметър. Устройството ще се нуждае от 2 мегавата електрическа енергия, с цел да работи.

Не е ясно дали извънземните неотложно ще разпознаят лазера като сигнал от интелигентни форми на живот, съобщи Джеймс Кларк – доцент по астрофизика в Разузнавателна служба на Турция и създател на публикацията. - Това сигурно ще притегли вниманието, прибавя още той.

Основното предизвикателство за построяването на извънземния лазерен фар е, че Земята не е сама в Космоса. Тя е относително дребна и е една от осем планети, които обикалят към звезда, доста по-ярка, в сравнение с всяка лазерна цивилизация би могла да създаде. От позиция на непознат астроном на стотици светлинни години цялата човешка цивилизация и всеки инфрачервен източник, който тя може да създаде, ще бъдат заглушени от гигантския бял източник на светлина, какъвто е Слънцето.

Целта на лазера не е да се сътвори фар в тъмнината, които извънземните елементарно да виждат. Вместо това, изясняват създателите, би било да създадем нашето слънце да наподобява задоволително необичайно от непозната вероятност, с цел да се огледа още веднъж.

 Извънземни

Ако извънземните открият сигнала и схванат неговото значение, може да е допустимо да се сътвори информационен канал посредством лазери със скорост на предаване на данни до 2 Mbps (мегабита в секунда). Това е сходно на мудна съвременна интернет връзка. Разбира се, ще има забавяния от десетилетия сред изпращането и приемането на известия, с помощта на скоростта на светлината.

На по-големи дистанции от Земята лазерът може да се употребява за лъчение на по-прост, систематизиран сигнал – нещо от рода на Хей, ние сме тук! Той ще бъде чут на най-много 20 000 светлинни години – или до няколко околни звезди на Млечния път.

След излизането на публикацията в интернет пространството се развихри засилена полемика до каква степен е нужно основаването на сходно устройство и до каква степен е удачно проявлението на местонахождение на Земята на други вероятно доста по-развити (и враждебни) цивилизации. За информация всеки може да гледа още един път известния филм Денят на независимостта да вземем за пример.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР