Човечеството е създало перфектната буря от условия“, която помага на

...
Човечеството е създало перфектната буря от условия“, която помага на
Коментари Харесай

Учени: Трябва внимателно да наблюдавме животните, за да избегнем следваща пандемия

 Човечеството е основало " съвършената стихия от условия “, която оказва помощ на заболяванията да се популяризират бързо измежду хората и това няма да бъде последната ни пандемия, настояват учените, написа Би Би Си. " През последните 20 години имахме шест съществени закани – SARS, MERS, ебола, авиан инфлуенца и свински грип. Избегнахме тези пет патрона, само че шестият ни уцели “, разяснява проф. Матю Байлис от университета в Ливърпул пред Би Би Си.

Той е безапелационен, че човечеството би трябвало деликатно да следи животинския свят, в случай че желаеме да се предпазим от последваща пандемия. Тя дава образец с епидемията от нипа вирус в Малайзия през 1999 година Вирусът се придвижва от плодови прилепи, които изяждали плодовете във плантация за свине. По-късно прасетата дояждали на половина изядените плодове и по този метод се заразявали с нипа вирус, а по-късно го трансферирали на хората, които работели във фермата. Байлис и екип от учени са основали система, която събира данни за всички познати скотски заболявания. С тези данни логаритъм може да реши кои от хилядите бактерии, паразити и вируси са рискови и за човек.

Ако даден патоген е маркиран като предпочитан по-рано, учените могат да стартират работа по превантивни ограничения и лекувания още преди да са се появили случаи измежду хората. Много учени са безапелационни, че човешкото поведение – най-много обезлесяването на горите и унищожаването на редица хабитати на диви животни, спомага разпространяването на заболявания от животни на хора.

" Загубата на биоразнообразието може да докара до рискови обстановки на евентуална болест от животни на хора с дадени вируси, бактерии и паразити “, счита проф. Кейт Джоунс от " Юнивърсити колидж Лондон “. Джоунс разяснява, че актуалната смъртност на COVID-19 е към 1%, само че тази от нипа вируса е от 40 до 75%.

Според учените нови болести се появяват измежду хората почти три-четири пъти годишно и то освен в Азия и Африка, само че и в Европа и Америка. " Създали сме съвършената стихия за появяването на пандемии. Вероятно това ще се случва още веднъж и още веднъж. Важното в този момент е да разберем какъв би трябвало да бъде отговорът ни “, разяснява проф. Ерик Февре от университета в Ливърпул.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР