„Човечеството е отворило портите към ада“: Какво може да направи срещата на върха на ООН за климатичните действия?

...
Пламъци изгарят гора по време на горски пожари близо до
Коментари Харесай

Пламъци изгарят гора по време на горски пожари близо до село Сикорахи в североизточния регион Еврос, Гърция, 23 август 2023 г. Пламъци изгарят гора по време на горски пожари близо до село Сикорахи в североизточния регион Еврос, Гърция, 23 август 2023 г. - Авторско право AP Photo/Achilleas Chiras От Лоти Лимб Публикувано на 20/09/2023 - 17:30 Споделете тази статияБутон за затварянеfacebookFacebookfacebooktwitterTwittertwitterflipboardFlipboardflipboardизпратиИзпратиизпратиredditRedditredditmessengerMessengermessengerlinkedinLinkedinlinkedinvkVK<им src="https://static.euronews.com/website/images/vector/social-icons/article-redesign-vk.svg" width="48" height="48" alt="vk" class="u-show-for-medium" loading="lazy" fetchpriority="low" >

Отдавайки признание на „бойци и пионери“, срещата на върха на ООН за климата дава думата на най-амбициозните правителства в света.

Днес (20 септември) в Ню Йорк се провежда среща на върха на ООН „без глупости“, насочена към стимулиране на действията в областта на климата.

РЕКЛАМА

Има изключителен списък с гости : само национални правителства, които се считат за „първи движители и първи изпълнители“, ще имат право да говорят на събитието, което се провежда по време на Общото събрание на ООН (UNGA).

Много големи играчи не се дават време на подиума - като САЩ, Китай, Индия и Обединеното кралство, които бяха широко критикувани днес заради изтеклите планове за разводняване на ключови зелени цели по пътя към нетната нула.

„Нашият фокус тук е върху климатични решения - и нашата задача е спешна. Човечеството е отворило портите към ада“, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш пред присъстващите в началото на срещата.

„Ако нищо не се промени, ние вървим към покачване на температурата с 2,8 градуса – към опасен и нестабилен свят . Но бъдещето не е фиксирано. Лидери като вас трябва да го напишат.“

Европа е похарчила повече за пътища, отколкото за железопътен транспорт през последните 25 години: Тези 10 държави се противопоставиха на тенденцията „Тъжна снимка“: Необходими са драстични действия, за да се запазят целите на Парижкото споразумение живи, Шефът на ООН предупреждава

Кои световни лидери са на срещата на върха за климатичните амбиции?

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР