Чорбите и супите се приготвят от най-различни продукти: месо, птици,

...
Чорбите и супите се приготвят от най-различни продукти: месо, птици,
Коментари Харесай

Правилата на баба за вкусни чорби и супи със запръжка и застройка

Чорбите и супите се подготвят от най-различни артикули: месо, птици, зеленчуци, риби, варива, тестени произведения и плодове.

Чорбите и супите се разделят на две групи: със запръжка и със застройка.

Със запръжка се вършат някои от постните и локалните чорби като: боб супа, леща супа, зеле супа, агнешка и телешка супа.

Пилешките супи, супите с кълцано месо и други спадат към супите със застройка.

 Супа със застройка

Супите с положително качество се получават, когато супата се подготвя с бульон. За зеленчуковите супи се употребява отварата, в която се варят самите зеленчуци, от които се подготвя супата. За супите с месо се употребява бульонът от костите и месото. За рибните супи се употребява бульонът, в който са варени самите риби.

Супите, чорбите и бульонът се сервират на масата единствено горещи. Студените супи убиват апетита и не спомагат за положителното асимилиране на храната от организма. Супите би трябвало да имат и добър, изящен тип и прелестен усет.

Перфектната застройка за чорба

Застройката на супите се подготвя от яйца /за предпочитане е единствено от жълтъците/, кисело мляко и брашно. Начинът на подготвяне е следният: в тенджера с обло дъно се счупват яйцата, поставя се брашното и се разрушава добре с тел за разтрошаване на яйца. Прибавя се киселото мляко и отначало се разрушава, с цел да не остане застройката на бучки. След това се поставя на огъня и се бърка непрестанно, до момента в който заври, като през това време се разрежда с част от бульона на супата.

В по този начин приготвената застройка се поставя малко сок от лимон или оцет. Ако не се изпълнят тъкмо софтуерните инструкции за подготвяне, застройката се пресича. За да не се пресече, супата се отстранява от огъня, поизстива и тогава последователно се прибавя готовата застройка. След добавяне на готовата застройка в супата се долива чаша студена вода.

Подходящите подправки за супи

Важно е да се знае на кои супи какви подправки подхождат.

Супите от агнешко месо се подправят с джоджен, девесил, магданоз, копър и черен пипер.

 Боб супа със запръжка

Супите от говеждо и телешко месо се подправят с магданоз и черен пипер, чорбата от остарял боб с джоджен, чорбата от леща с чубрица, супите от птици с магданоз и черен пипер.

Запръжка за супа

Приготвянето на запръжката на чорбите също е значимо да бъде приготвена вярно, като лукът се нарязва на ситно и се запържва леко в лой. Прибавят се нарязаните на дребно червени домати или доматено пюре, като пърженето продължава, до момента в който се изпари водата, след което се прибавя брашното и се пържи, до момента в който се получи ярко златист цвят. Прибавя се аленият пипер, запържва се още малко и се залива с отварата от зеленчуците, месото или фасула. Запръжката се сипва към чорбата, откакто тя заври на огъня.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР