Членството на България в еврозоната е една допълнителна степен на

...
Членството на България в еврозоната е една допълнителна степен на
Коментари Харесай

Горанов: Няма да има ценови скок при смяната на лева с еврото


„ Членството на България в еврозоната е една спомагателна степен на интеграция, която ние заслужаваме, и това е преобладаващо мнение в българското общество. Ние сме подготвени и би трябвало да настояваме пред нашите европейски сътрудници да ни позволен, тъй като отговаряме на всички условия, или да ни дадат точни и ясни причини за какво не е време за това “.

Това разяснява министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „ Панорама “ на Българска национална телевизия. Той напомни, че при откриването на Българското председателство е декларирал пред европейските ни сътрудници, че е добре присъединението на страната ни в механизма ЕRМ 2 да стане в първото полугодие на тази година.

Според финансовия министър скок в цените при промяната на лв. с еврото няма да има. " Пазарът е този, който контролира публичните връзки, тъй че няма безусловно никаква причина, в случай че сменим лв. с евро, изключително след 21 години сполучлива история на Валутния ръб, да има каквато и да била смяна в ценовата политика ", съобщи министър Горанов.

За образец той даде Литва, Латвия и Естония, които последни се причислиха към еврозоната. Там ценовите промени са били под 1 % и е допустимо да са били разследване просто на инфлационни въздействия, които се демонстрират във всяка една страна през годините. „ Нещо, което през днешния ден коства 1,95 лева, доста е допустимо да стане 1 евро. Ако цената на въвеждането на еврото е 1 % инфлация, аз съм подготвен да увещавам българското общество, че тя си коства ", сподели още Владислав Горанов.

„ Ние доста от дълго време, след банковата рецесия от 1997 година, сме изгубили своя паричен суверeнитет и сме се обрекли за еврото. Ние поносим негативите от участието в еврозоната, без да можем да употребяваме от доверието и другите преимущества на това да сме част от една по-интегрирана и по-модерна Европа “, добави министърът. 

Решението за приемането на България първо в чакалнята на еврозоната обаче не зависи толкоз от страните членки, колкото от ЕЦБ, уточни Горанов. Според него до момента не е изразен нито един разумен мотив срещу влизането на страната ни в еврозонаата, който да почива на разпоредбите, по които е построена еврозоната. / segabg.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР