Членството на България в ЕС и НАТО бе не само

...
Членството на България в ЕС и НАТО бе не само
Коментари Харесай

Желязков: Членството в ЕС и НАТО бе не само вярна геополитическа посока, но и дълбоко осъзнат избор

Членството на България в Европейски Съюз и НАТО бе освен вярна геополитическа посока на развиване, а надълбоко съзнателен избор на българския народ. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков на конгрес " България - Съединени американски щати - НАТО: Съюзници в два века ", проведен от Атлантическия клуб в България, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

Членството на България в НАТО е избор, който потвърди, че нашата страна изначално е част от духовното и културно пространство на Европа и на демократичния свободен свят, означи Росен Желязков. По думите му международният ред след Втората международна война се дължи в голяма степен на НАТО. Това е освен най-успешният политически и боен съюз в света, който подсигурява мира и сигурността на 32 членки и на над един милиард жители, НАТО е общественост на споделени демократични полезности и дълготрайна визия за общо бъдеще, добави той.

Росен Желязков означи, че Атлантическият клуб неотменно се застъпваше за атлантическите полезности и продължава да го прави и през днешния ден със пристрастеността на визионер, който желае да изпреварва бъдещето.

Свободата, мирът и стабилността не могат да се одобряват за даденост, акцентира ръководителят на Народното събрание. Те би трябвало да бъдат защитавани когато и да е, изключително в коренно влошена обстановка на сигурност в Европа след съветската експанзия в Украйна, която потвърди, че НАТО повече от всеки път е значима за нашата сигурност и разцвет, добави той. Според него пред лицето на тази брутална и нападателна война би трябвало освен парадно да сме единни и решителни, само че и да влагаме за укрепването на нашите възпиращи отбранителни качества.

Членството на България в НАТО дава нови благоприятни условия за съдействие със страни сътрудници, с които споделяме общи ползи, уточни Росен Желязков. Особено значими за нас са Западните Балкани и Черноморския район, посочи той. По думите му Русия дружно с Китай и други държавни и недържавни формирания интензивно организират злонамерени хибридни и кибердейности, дезинформационни акции, конфронтационна реторика против НАТО в Западните Балкани.

Нарастващото напрежение и нерешените проблеми в Западните Балкани съставляват сериозен проблем за сигурността на Алианса, сподели ръководителят на Народното събрание. НАТО би трябвало да продължи да изпраща ясно възпиращо обръщение против всеки опит за нападателни действия в района, счита Росен Желязков. Въпросът за враждебно потребление на нововъзникващите технологии, противодействието на дезинформацията и други хибридни закани е тематика от все по-голямо значение за НАТО, добави той и означи, че присъединяване и съдействието в съюзнически и партньорски начинания ще укрепят нашата резистентност.

Продължаващите спорове, нестабилност и неустойчивост в прилежащите на Европейски Съюз страни подкопават нашата сигурност и са удобна почва за стратегическите ни съперници, както и за терористични групи, да придобият въздействие, да дестабилизират обществата ни и да слагат под опасност нашата сигурност, означи ръководителят на Народното събрание. Според него единствено взаимно подсилващото и стратегическо партньорство може да способства за усилване сигурността на Европа и отвън нея.

Трябва да изведем партньорството си на ново ниво, да укрепим в допълнение нашето съдействие, съобщи Росен Желязков. Българското общество и младото потомство имат зрелостта да осмислят тематиката точно от тази стратегическа вероятност, уверен е той.

На събитието посланикът на Съединени американски щати в България Кенет Мертен произнесе тирада във връзка 75 години от подписването на Северноатлантическия контракт, 20 години участие в НАТО и 33 години Атлантически клуб в България.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР