Членовете на Висшия съдебен съвет да са назначават на същата

...
Членовете на Висшия съдебен съвет да са назначават на същата
Коментари Харесай

Членовете на ВСС със сериозен кариерен бонус след промени в закон

Членовете на Висшия правосъден съвет да са назначават на същата или по-висока служба след преустановяване на мандата им. Това одобриха депутатите с ремонти на второ четене в Закона за правосъдната власт.
Според в този момент настоящия закон след привършване на мандата членовете на Висш съдебен съвет можеха да се върнат на равна по степен служба в органите на правосъдната власт, а за по-висок пост трябваше да се явяват на конкурс.
Освен кариерните бонуси, депутатите одобриха и финасови такива за пенсиониращите се магистрати и инспектори към ИВСС. Така в закона се записва, че " пpи ocвoбoждaвaнe oт длъжнocт cъдия, пpoĸypop или cлeдoвaтeл c пoвeчe oт 10 гoдини cтaж нa тaĸaвa длъжнocт имa пpaвo нa eднoĸpaтнo пapичнo oбeзщeтeниe в paзмep нa тoлĸoвa бpyтни мeceчни възнaгpaждeния, ĸoлĸoтo пpocлyжeни гoдини имa в opгaнитe нa cъдeбнaтa влacт, нo нe пoвeчe oт 20 ".
С други ремонти в закона бе решено и помощни атестационни комисии към съдилищата да подкрепят работата на Комисията по атестирането и състезанията при Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет. Те ще се състоят от трима постоянни и един авариен член, които ще се избират на инцидентен принцип за всяко съответно атестиране.
Промени в други текстове целят възстановяване на правната уредба по отношение на производството по инспекция на имуществените заявления. Инспекторатът към Висш съдебен съвет към този момент ще има право да желае откриване на данъчна и осигурителна информация.
Предложението на Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ за корекция в закона за възбрана финансирането на професионалните организации на магистратите от непознати страни и непознати организации обаче не мина, съобщи Дарик.
Текстът предвиждаше финансирането на тези организации да бъде единствено от членски импорт, имуществени вноски, дарения от техните членове, както и средства по стратегии и фондове на Европейския съюз. Идеята обаче не срещна поддръжката на депутатите.
Народните представители от „ Атака “ пък бяха предложили съдиите, прокурорите и следователите въобще да не могат за образуват и да членуват в професионални и неправителствени организации. Тяхната корекция също не видя бял свят.
С измененията в Закона за правосъдната власт бе признато и съдът да връща искови молби, в случай че те съдържат груби или нецензурни думи, обиди или закани.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР